Újabb celeb a szégyenpadon

A Paradise iratok nem csak politikusokat és üzletembereket érintettek érzékenyen, hanem jónéhány ünnepelt sztárról is kiderült, hogy dollármilliókat tart vagy tartott offshore számlán. Most DMX-ről, az amúgy sem feddhetetlen múltú rapperről derült ki, hogy évekig „elfelejtett” adózni, ami miatt akár rács mögé is kerülhet.

A The Guardian értesülése szerint a korábban kábítószer-birtoklásért elítélt rapper, DMX visszatérhet a börtönbe, ezúttal adóelkerülés miatt. DMX, azaz Earl Simmons 2002 és 2005, illetve 2010 és 2015 között sem fizetett adót a jövedelme után. A rappert emiatt egyévnyi börtönre ítélték, továbbá 2,29 millió dollárt is köteles befizetni az amerikai adóhatóságnak. Simmons bűnösnek vallotta magát egyrendbeli adóelkerülésért, de tagadta, hogy folyamatosan elhallgatta a jövedelmét, csak hogy ne kelljen a közösbe fizetnie, mondván, ő nem valami képregénybeli bűnöző.

Az ügyészség öt év szabadságvesztést javasolt, így a rapper örülhet, hogy megúszta egy év börtönnel. Murray Richman, DMX védőügyvédje egyébként mindent bevetett, hogy meglágyítsa a bíróság szívét, például DMX Slippin’ című számának lejátszásával igyekezett hatni rájuk. Ha a bíróságot nem is, a rappert nagyon meghatotta saját zenéje, mert könnyekben tört ki.

DMX-nak korábban már többször meggyült a baja az igazságszolgáltatással. 2015-ban fél évet töltött rács mögött, mert nem fizetett ki gyerektartásra mintegy 400 000 dollárt, de drog- és fegyverbirtoklás, ittas vezetés, mások veszélyeztetése, állatok bántalmazása miatt is felelősségre vonták.

A Paradise iratokból korábban már kiderült, hogy többek között Madonnának, Shakirának, Harvey Weinsteinnek, Justin Timberlake-nek, Nicole Kidmannek, Martha Stewartnak és Bono-nak is vannak vagy voltak offshore-érdekeltségei.

Weinstein zaklatási botránya mellett szinte eltörpül, hogy napvilágra kerültek offshore érdekeltségei is. A producer és az életmódguru Martha Stewart ugyanabba a cégbe, a Scientia Health Group Ltd-be fektetett be, de már mindketten eladták érdekeltségeiket. Justin Timberlake az egyik olyan híresség a Paradise-iratokban, akinek jelenleg is vannak offshore-érdekeltségei. Az énekes 2015 augusztusában hozott létre egy delaware-i céget, melynek célja ingatlanvásárlás volt a Bahamákon.

A kolumbiai Shakira hivatalosan 2015-ben költözött az adóparadicsomként számon tartott Bahama-szigetekről Barcelonába, de spanyol adóhatóság szerint valójában már 2011 óta él ott. Az adóhivatal állítása szerint Shakira 2011 és 2014 között nem teljesítette maradéktalanul adófizetési kötelezettségét, mert nemcsak a spanyolországi bevételei után kellett volna adóznia, hanem a külföldön szerzett nyereségei után is. Shakira végül húszmillió eurót (6,2 milliárd forint) fizetett a spanyol adóhivatalnak azután, hogy a barcelonai ügyészség adóelkerülés gyanújával bírósági eljárás megindítását kezdeményezte ellene.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>