Új üzleti lehetőségek Dubajban!

Az Emírségekben június közepén bejelentett 10 éves tartózkodási engedély és a 100 százalékos külföldi cégtulajdonlás lehetősége nem csak a gazdaságot élénkítheti.

Az Egyesült Arab Emírségek (UAE) kormánya júniusban jelentette be, hogy új lehetőségként 10 éves tartózkodási engedélyt biztosít a szakemberek, a befektetők és a diákok számára, valamint azt, hogy a külföldi befektetők 100 százalékos külföldi tulajdonban lévő cégeket hozhatnak létre az Egyesült Arab Emírségek területén, a szabadkereskedelmi zónákon kívül is. Ez utóbbi azt jelenteni, hogy nincs szükség többé helyi partnerekre ahhoz, hogy a külföldiek az arab országban üzleteljenek. Az új intézkedések nem hagyták hidegen a szomszédos országokat, és úgy tűnik, hogy az UAE, valamint Katar és Szaúd-Arábia közti rivalizálás egyre fokozódik.

Az új intézkedések várhatóan ez év végén lépnek érvénybe és az ország gazdasági szereplői egyöntetűen lelkesen és pozitívan nyilatkoztak a döntéssel kapcsolatban. A Clye&Co ügyvédi iroda a dubaji nemzeti napilapnak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a 100 százalékos, helyi partner nélküli, külföldi cégtulajdonlás lehetősége több ezer, az Emírségek területén működő külföldi vállalkozás életében hoz majd jelentős pozitív változást.

Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, miniszerelnök, aki egyben Dubai kormányzója is, döntése sokak szerint ügyes stratégiai lépés, tekintve, hogy az Emírségeknek az a célja, hogy gazdaságát sokszínűsítse, vagyis megszüntesse annak olaj és gázfüggőségét. E cél megvalósulásának egyik legfontosabb feltétele, hogy elegendő fiatal tehetség és képzett munkaerő álljon rendelkezésre az országban. A fenti intézkedések pedig többek között ezt a célt is szolgálják.

A szakértők is egyetértenek abban, hogy mindenképpen reformokra van szükség ahhoz, hogy az ország megőrizhesse versenyképességét. Annak idején a magas olajárak bevonzották a külföldi befektetőket, de most már teljesen más a helyzet.

Az élet egyre drágább az Emírségekben, a külföldieknek és a helyieknek egyaránt. Az új intézkedések élénkítik a közvetlenül külföldről beáramló tőkebefektetéseket, hiszen a külföldiek üzleti tevékenységének nem szabnak többé határt a szabadkereskedelmi zónák. Sokan úgy értékelik, hogy Dubai és Abu Dhabi a reformoknak köszönhetően előnyre tesz szert és vonzóbb lesz, mint a régió többi országa. A kormány azt várja, hogy az új intézkedéseknek köszönhetően nem csak, hogy ott maradnak a szakemberek, de még több választja majd az országot.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>