Új, adómentes offshore zónák az Egyesült Arab Emírségekben

A legérdekesebb fejlemény talán az, hogy Dubaiban maga a Dubai World Trade Center nevű épület lett adómentes terület, a miniszterelnök, tehát az emírség uralkodójának külön engedélyével. Az új offshore zóna felügyelő szerve a Dubai Világkereskedelmi Központ Hatóság (DWTC) lett. Az új törvénnyel az volt a célja az uralkodónak, hogy lökést adjanak az emírségnek, mint helyi és nemzetközi kereskedelmi központnak. Az új „free zone” hozzájárul további bel és külföldi befektetők megjelenéséhez.

 

 

A DWTC magában foglalja a helyi Nemzetközi Konferencia és Kiállítási Központot is. A Dubai World Trade Center otthont ad évente több mint félezer rendezvénynek, több mint 2,4 millióan látogatják és majd 6000 kiállítót is fogad. 1979-ben készült el, akkor a Közel-Kelet legmagasabb épülete volt, alapítása óta annyira népszerű lett, hogy még a száz dirhámos bankjegyen is szerepel. A zóna tulajdonosa Investment Corporation of Dubai lett, amely teljes jogi, adminisztratív és pénzügyi szabadságot élvez. Közben a DWTCA felelőssége lesz az üzletfejlesztés, az engedélyek kiadása, tervek készítése, de a szükséges kivitelezési munkák elvégzése is. A cégek bejegyzése után szintén a szabályzó kötelessége lesz a különféle beszedett díjak továbbcsatornázása is, írja a Gulf News Economy.

Érdekesség, hogy az Egyesült Arab Emírségekben működik a belső verseny. A stepfeed.com számolt be róla, hogy a Dubai Nemzetközi Pénzügyi Központ (DIFC) vezetője azt nyilatkozta, hogy nem törődnek azzal a hírrel, hogy Abu Dhabiban megnyílt a szabad zóna (Abu Dhabi Globaal Market – ADGM). Ezzel iparági szakértők szerint veszélybe kerülhet Dubai vezető szerepe, mint pénzügyi központ. A DIFC irányítója szerint azonban „elég nagy a piac ahhoz, hogy elbírjon két pénzügyi központot az Egyesült Arab Emírségekben”. Dubaiban több szabad zóna is működik, köztük a Dubai International Financial Centre (DIFC), a Dubai Multi Commodities Centre (DMCC) és a Dubai airport Free Zone (DAFZA) is. A szabad zónák által leggyakrabban biztosított ösztönző befektetők számára a társasági adómentesség, valamint az, hogy nincsenek import és export vámok vagy illetékek. A DWTC sem kivétel. Nemcsak teljesen adómentes üzleti környezet, de a befektetők arra is garanciát kaptak, hogy a jövőben sem fogják őket adókkal terhelni, valamint engedélyezett a teljesen külföldi tulajdonban álló cégek alapítása is.

Az Egyesült Arab Emírségek iránt érdeklődőőknek érdemes elolvasni korábbi posztunkat az ottani adóhatékony letelepedésről, valamint cikksorozatunkat az offshore és adómentes szabad zónákkról. Különösen érdekes a Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek közötti kettős adózást elkerülő egezmény, amely lehetővé teszi offshore cégek alapítását.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>