Tények és tévhitek az adóamnesztiáról 2.

Az új adóamnesztia a külföldi péntek hazautalása mellett lehetővé teszi azt is, hogy lecseréljék a magyar cégekben található külföldi tulajdonosokat. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy magyar cégnek az üzletrésze egy külföldi tulajdonos kezében van, akkor itt a lehetőség, hogy azt kedvezményesen lecseréljék magyarra, azonban érdemes a részletszabályokra nagyon odafigyelni.

Az adóamnesztia ezen verziójának tehát az a lényege, hogy a magyar társaság üzletrészét megszerző személynek nem keletkezik adó- és illetékfizetési kötelezettsége a művelet után, viszont ehhez számos kritériumnak teljesülnie kell, melyek az alábbiak:

  • Legalább 10%-os üzletrészt kell szerezni a társaságban.
  • Ügyvéd által ellenjegyzett, vagy közokiratba foglalt szerződést kell kötnie az átadónak és az átvevőnek.
  • Az üzletrész átadásának legkésőbb június 30-ig meg kell történnie.
  • Az eladó csak külföldi magánszemély vagy társaság lehet.
  • Amennyiben ellenérték fejében történik a szerzés, akkor a NAV által erre kijelölt bankon keresztül kell teljesíteni a kifizetést 2017. június 30-ig.
  • Amennyiben ingyenesen történik a szerzés, akkor a NAV részére be kell jelenteni 2017. június 30-ig.

Az ingyenes szerzéssel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy ez lehetne az egyik legvonzóbb módja annak, hogy a külföldi tulajdonost kiváltsák a magyar társaságból, jóllehet a diszkréció jelentősen sérül azáltal, hogy ezt külön nyomtatványon jeleznie kell a megszerző félnek a magyar adóhatóság részére. Ugyanitt fontos kiemelni, hogy az adóamnesztia egyedül annak kedvez, aki átveszi az üzletrészt, hiszen csak neki biztosítanak mentességet. Az üzletrész átadójáról viszont nem esik szó, noha ennek a szereplőnek is felmerülhet itthon az adófizetési kötelezettsége, ha például nyereséggel értékesít az eljárás keretében egy olyan magyar társaságot, amely elsősorban ingatlanvagyonnal rendelkezik.

Meglehetősen érdekes körülmény, hogy a szerződésnek tartalmaznia kell az átadó nyilatkozatát arról, hogy vagyona részben sem ered bűncselekményből, valamint az üzletrész átruházása bűncselekményt nem valósít meg. Ez azért furcsa, mert az adóamnesztiák jellemzően éppen az adóelkerülésből származó vagyonokat kívánják legalizálni, viszont ez a kikötés kizárja az így felhalmozott vagyonok (üzletrészek) részvételét a programban.

Amennyiben vételárat fizetünk a külföldi eladónak, akkor hasonlóképpen kell eljárnunk, mint a külföldi pénzek hazahozatala során, vagyis a vevőnek a kijelölt banknál kell számlát nyitnia a vételár kifizetése miatt és be kell mutatnia az üzletrész adásvételi szerződését. A bankszámla kizárólag az üzletrész ellenértékének teljesítésére szolgálhat, tehát más célra nem használható fel. Az anonimitást viszont némiképp itt is gyengíti, hogy a adásvételi szerződés tekintetében bizonylatőrzési kötelezettség terheli a bankot 5 évig.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>