Szellemi tulajdon adózása Máltán

Málta a tökéletes európai helyszín szellemi tulajdon kezelésére. Emiatt egyre több és több cég tervezi meg adózását Málta közbeiktatásával. Ennek oka nemcsak az adómentes jövedelem amely jogdíjakból, szabadalmakból és védjegyekből származik, hanem az ügyintézés bürokráciamentessége is. Málta népszerűségét és adózási hatékonyságát erősíti a kiemelkedő számú kettős adózást elkerülő egyezmény, a jogdíjfizetési jogosultság levonása a jogdíj bevételekből, valamint az adóigazolások egyszerű beszerzése.

A máltai személyi jövedelemadózást szabályzó törvény mentességet ad a jogdíjakhoz (előlegekhez is) kapcsolódó jövedelmekre, azaz szabadalmakból, szerzői jogokból és védjegyekből származó jövedelmekre. Az adómentesség olyan esetekre vonatkozik, amikor a jogdíjak a törvénynek megfelelő kereskedelmi, üzleti, szakmai ügyletekből származnak.

Szabadalmak adómentessége Máltán

A szabadalmakból származó jogdíjak és hasonló bevételek (például találmányokból) Máltán adómentességet élveznek. A máltai adómentesség eléréséhez arra van szükség, hogy a szabadalom kutatás és fejlesztési tevékenység folyományaként legyen bejegyezve. A szabadalmakból származó jövedelem akkor is adómentes, ha nem Máltán vagy az Európai Unióban fejlesztették ki vagy jegyezték be az adott találmányt/szabadalmat.

Máltai adómentes szerzői jogok

A szerzői jogdíjakból származó bevételek is adómentesek Máltán. Az adómentesség feltételeit kielégítő jogdíjak Máltán a következő tevékenységekből származhatnak:
– Művészi alkotás
– Audiovizuális alkotás
– Irodalmi művek
– Zeneművek
– Adatbázisok

Máltai adómentes védjegyek

A védjegyekből származó jogdíj és hasonló jövedelmek szintén adómentességet élveznek Máltán. A védjegyet Máltán (is) be kell jegyezni.

Máltán az adómentesség feltételeit nem teljesítő jogdíjszerű jövedelmek esetén is elérhető rendkívül alacsony összegű adózás. A legtöbb esetben ugyanis elérhető az úgynevezett 6/7-es adóvisszatérítés, azaz valójában csak 5 százalék adót kell megfizetni. Az úgynevezett „Passzív jogdíjak” esetén az 5/7-es visszaterítést lehet elérni, ilyenkor a valóban befizetett adó összege mindössze 10%. Passzív jogdíj jövedelemnek a máltai adózási törvény azokat tekinti, ahol a jogdíjak nem közvetlenül vagy közvetve származnak kereskedelmi vagy üzleti tevékenységből és amelyeket kevesebb mint öt százalék külföldi adó (például forrásadó) terheli.

Az olyan esetekben, ahol a külföldi országgal van Máltának kettős adózást elkerülő egyezménye, Málta a befizetett adó 2/3-át téríti vissza.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>