Szabályoznák a kriptopénzek mozgását

A Pénzügyi Akciócsoport (FATF) olyan globális szabályozást sürget, amely szabályozná a kriptopéz-mozgásokat olyan módon, hogy a küldőt és a kedvezményezettet is azonosíthatóvá tenné minden tranzakció esetén.

Júniusi közleményében annak adott hangot a FATF, hogy aggasztónak tartja a továbbra is szabályozatlan kriptopénz-tranzakciókat. A közleményben reagáltak azokra az aggályokra is, amelyek szerint a kriptovaluta-tranzakciók a pénzmosás melegágyai, és egyre többen használják az illegális tevékenységekből származó bevételek tisztára mosására. A FATF szabályozást sürget, amiben a kriptovaluták kibocsátásában és kereskedelmében érintett cégek együttműködésére lenne szükség. A dinamikusan növekvő piac már-már halaszthatatlanná teszi, hogy globális szabályozás szülessen.

A javaslat szerint az egyes államoknak kellene regisztrálni és ellenőriznie a kriptovaluta-tőzsdéket és az eszközök kezelőit is. Ez az ügyfelek részletes átvizsgálását és a gyanús tranzakciók jelentését is magában foglalná. A FATF szerint ez a lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy a szélsebesen fejlődő fintech szektor egy lépéssel a csalók és a tisztességtelenek előtt járhasson.

Az Europol, az EU bűnüldöző hatósága is megszólalt a javaslat kapcsán. Egyetértettek a FAFT-al abban, hogy a kriptovaluták egyre fontosabb szerepet kapnak a pénzmosásban. Nem véletlen, hogy a FATF ma már nemzetközi szintű kockázatokról beszél, amelynek kezelése viszont az egyes kormányzatok gyors és összehangolt fellépésén múlik. Az érdemi cselekvést viszont sokkal tovább már nem lehet halogatni: a kriptovaluták nem csak a pénzek átmozgatására alkalmasak a határokon keresztül, de a nagy összegeket úgy bontják kisebb egységekre, hogy azokat sokkal nehezebb legyen követni vagy akár csak észlelni is.

A Pénzügyi Akciócsoport (Financial Action Task Force, FATF) a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem nemzetközi standardjait meghatározó kormányközi szervezet. A három évtizede működő csoport tagjai között ott van az Egyesült Államok és Kína, illetve testületi szinten az Európai Bizottság is. A FATF a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozás terén megfigyelhető hiányosságok feltárását tűzte a zászlajára, ezeket felderíti, és felhívja az érintett országok figyelmét az akcióterv kidolgozására, illetve a feltárt hiányosságok határidőn belüli felszámolására. A megtett lépéseket és eredményeket folyamatosan értékeli és ellenőrzi, valamint rendszeres jelleggel felhívásokat tesz közzé a magas kockázatú és nem együttműködő országok vonatkozásában.

A szabályozatlanság miatt nehéz megbecsülni, hogy a kriptovalutákkal nagyságrendileg mennyi pénzt moshatnak tisztára. Egy dolgot azonban tudunk: a kriptovaluták kereskedelme ma már meghaladja a 300 milliárd dollárt világszerte. A szabályozási kísérletek igen szélsőséges képet mutatnak. Japán úgynevezett licencrendszert vezetett be, míg Kína teljesen betiltotta a kripto-kereskedelmet. Globális megoldás tehát egyelőre nincs, és FATF most erre tett javaslatot, ezzel megszűnne a jelenlegi, toldozott-foldozott, de leginkább nem létező szabályozási környezet.

A Global Digital Finance (GDF) egy olyan szervezet, amely a kriptovalutákkal foglalkozó társaságokat tömöríti. A GDF üdvözölte a FATF kezdeményezését, de bizonyos elemek megvalósíthatóságát megkérdőjelezték. Egyike ezeknek például, hogy a FATF arra kényszerítené a szolgáltatókat, hogy a tranzakciókhoz rendeljék hozzá a küldő és a kedvezményezett pontos azonosítására alkalmas adatokat. A Global Digital Finance képviselője elmondta, hogy mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy, életbe lépés esetén, az új szabályozásnak megfeleljenek, de ehhez elengedhetetlen, hogy az előírások megvalósítása ne ütközzön technikai akadályba.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>