SZABADULÁS A TAGI KÖLCSÖN FOGSÁGÁBÓL

Magyarországon számos olyan vállalkozás működik, amely tagi kölcsönből finanszírozza a működését. 2013-tól egy új adózási rendelkezés értelmében a kölcsönből élő vállalkozások kedvezőtlen helyzetbe kerülhetnek. A magas adóteher elkerülése érdekében célszerű megvizsgálni a szabályozás részleteit.
Az új rendelkezés egy korábbi szabályhoz, a társaságokra vonatkozó nyereség-minimumhoz kapcsolódik. A nyereség minimumot a társasági adóról szóló törvény írja elő. Ez alapján az üzleti évet követően minden vállalkozásoknak ki kell számolna a saját nyereség-minimumát. A nyereség-minimum a vállalkozás összes bevételének 2%-a.
Ezt követően a nyereség-minimumot össze kell vetni a megszokott (általános) módon kalkulált társasági adó alapjával. Ha egy vállalkozás társasági adóalapja nem éri el a nyereség-minimumot abban az esetben két lehetősége van:
• a nyereség-minimumot tekinti a társasági adó alapjának, vagy
• tesz egy kiegészítő nyilatkozatot a társasági adóbevallása mellett, hogy továbbra is az általános szabályok szerint kíván adózni, tehát nem veszi figyelembe a nyereség-minimumot (ebben az esetben várható, hogy az adóhatóság megvizsgálja a nyilatkozat hátterét).
2013-tól a nyereség-minimum számítását megszigorították, azért hogy visszaszorítsák a tartósan veszteséges cégek tagi kölcsönből történő finanszírozását. Az új számítás alapján a nyereség-minimum meghatározása során a társaság összes bevételét növeli a magánszemély tag által adott kölcsön fele. Ennek következtében nagyobb lesz a nyereség-minimuma azoknak a cégeknek, amelyek tagi kölcsönt kaptak és nem fizették vissza.
Fontos kiemelni, hogy a szigorúbb számítás csak azokra a tagi kölcsönökre vonatkozik, amelyek magánszemély tagtól származnak, vagyis nem vonatkozik arra az esetre, amikor a kölcsön nem magánszemély tagtól érkezett. Ebből az következik, hogy nem vonatkozik a szabály például azokra a magyar cégekre, amelyeknek külföldi anyavállalata van.
Ha a cégnek magánszemély tagja van és kölcsön adott a vállalkozásának, akkor a nyereség-minimum szabályát mindaddig alkalmazni kell, amíg a tagi kölcsönt vissza nem fizetik. Lépjen velünk kapcsolatba a +36-1-383-0333-as telefonszámon és ezt követően díjtalan, személyes konzultáció keretében megvitathatjuk cégügyeit és a lehetséges megoldásokat!

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>