Svájc bekeményít?

A svájci Pénzügyi Piacfelügyeleti Hatóság (FINMA) átmenetileg megtiltotta a Gazprombanknak, hogy új ügyfeleket fogadjon. A hatóság egy 2016 óta zajló belső vizsgálat után állapította meg, hogy az orosz állami tulajdonú bank pénzmosás elleni gyakorlata megkérdőjelezhető.

A FINMA még 2016 áprilisában, a Panama-iratok nyilvánosságra kerülésekor kezdeményezett vizsgálatot 30 Svájcban működő pénzintézet ellen. Így került a képbe a Gazprom állami olajipari vállalat pénzügyi leánycége, a Gazprombank. Az átvilágítási folyamat most zárult le, és a hatóság döntése alapján a bank további intézkedésig nem fogadhat új privát ügyfelet. A Gazprombank svájci kirendeltsége egyébként főleg kereskedelmi célú kölcsönöket nyújt, elsősorban vállalati ügyfeleknek. Az jelentés szerint a pénzintézet nem ellenőrizte megfelelően a tranzakciók, illetve az ügyfelek hátterét, így fokozottan és folyamatosan fennállt a pénzmosás gyanúja. Következő lépésként a hatóság végrehajtási eljárást kezdeményez a bankkal szemben, mert az nagy valószínűséggel megsértette a pénzmosás elleni szabályokat.

A FINMA indoklása szerint a bank 2006 és 2016 között súlyosan megsértette az ügyfélátvilágításra vonatkozó szabályokat, ezzel teret adva a pénzmosás lehetőségének, ezért további intézkedésig megtiltotta, hogy a pénzintézet, a vállalati ügyfeleken túl, magánembereknek is banki szolgáltatásokat nyújtson. A már meglévő ügyfelek esetén minden tranzakció és ügylet szoros monitorozását, valamint egy többségében független tagokból álló Kockázati Bizottság felállítását rendelte el a hatóság.

A bank részéről senki nem kommentálta a történteket, de egy közeli forrás azt nyilatkozta a Financial Times pénzügyi lapnak, hogy a privát ügyfelek a bank tevékenységének kevesebb mint 1 százalékát teszik ki, ezért ez nem lesz olyan nagy érvágás. Ráadásul a FINMA nem szabott ki pénzbüntetést, és a fő tevékenységnek számító kereskedelmi hitelezést sem korlátozta.

A FINMA jelentés megemlíti, hogy „a szabálytalanságok legnagyobb része 2009 előtt történt, amikor a Gazprombank még mint Orosz Kereskedelmi Bank működött. 2009 után jelentős változások kezdődtek a szervezetfejlesztés, belső ellenőrzés és a kockázatkezelés terén is. A bankot felszólították, hogy a kérdéses folyamatokat vizsgálja felül és módosítsa a pénzmosás elleni gyakorlatát. A FINMA ezek végrehajtását szorosan nyomon fogja követni és egy külső auditort rendelt ki, hogy felügyelje a folyamatokat.”

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>