Segítség! Offshore cégem van!

Az úgynevezett panama iratok nyilvánosságra hozatala óta a politikusok, a közvélemény és nem utolsó sorban a hatóságok is fokozott érdeklődést tanúsítanak a külföldön bejegyzett vállalkozások valamint azok tulajdonosainak tevékenysége iránt. A reflektorfény hatására ezen cégek tulajdonosai joggal gondolkozhatnak el azon, rájuk nézve vajon nem ad okot aggodalomra a nagy közérdeklődés? Vajon az eddig külföldön szerzett jövedelmet nem lehet valamiképpen legalizálni és hazahozni?

Kezdetnek nem árt, ha tudjuk: a magyar jog nem túl elnéző az offshore cégekben szerzett jövedelmeket illetően. Sőt. Ha valakiről kiderül, hogy ily módon van bevétele, azt keményen bünteti. Mivel a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében a magánszemélyek minden jövedelme után adót kell fizetnie, az ismeretlen eredetű bevételek után súlyos bírságot ró ki az adóhatóság.

Ha kiderül, hogy valakinek az 5 éves elévülési időn belül ismeretlen forrásból származó jövedelme volt és azután nem fizetett adót, akkor nem csak a 16 százalékos személyi jövedelemadót és a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell kifizetni utána, de 200 százalékos (!) adóbírságot és késedelmi kamatot kell kipengetnie az elévülés kezdetétől számított három évre.

A magyar jogszabályok értelmében az offshore cég, azaz az ellenőrzött külföldi társaság jövedelme belföldön adóztatható. És nem csak a jövedelme, de ki nem osztott nyeresége is! Ha bebizonyosodik, hogy a külföldi céget Magyarországról irányították, akkor a magya szabályok szerint az offshore cég belföldön adóztatható.

Van többféle mód arra, hogy az eddig offshore cégből gyarapodó cégtulajdonos elkerülje a fenti szankciókat. Erre többek között megoldásként szolgál a Stabilitási Megtakarítási Számla. De ez a lehetség is már csak egy rövid ideig áll rendelkezésre, mert a konstrukció szabályai szerint ilyen számlára csak 2015. július 1. és 2016. július 1. között lehet pénzt elhelyezni.

De miért jelenthet megoldást a Stabilitási Megtakarítási Számla? Elsősorban azért, mert a rajta elhelyezett és ott legalább egy évig „parkoltatott” összeg után mindössze 10 százalékos adót kell fizetni. (Ha valamilyen okból a pénzre már egy éven belül szükség van, akkor az adó 20 százalékra nő.) A stabilitási számlán lévő pénz a befizetés pillanatában megszerzett belföldi jövedelemmé alakul át.

Nagyon fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a stabilitási megtakarítási számla nem jelent mindenkinek teljes körű adóamnesztiát! A hazai szabályozásban sajnos létezik egy nagy joghézag: a múltat nem írja felül, ugyanis a NAV továbbra is tüzetesen átvizsgálhatja az ügyfelet, ha feltétezhető, hogy a befektetés összege adóelkerülésből származik. Sőt még megállapítást is tehet az adóhivatal, ha megtalálja a pénzeszköz forrását. Ilyennek számít, ha a befektető korábban eltitkolta vagyonát adózási szempontból vagy más módon megszegte az adózást szabályozó törvényeket. Mindezek miatt mielőtt a stabilitási megtakarítási számla mellett dönt valaki, mindenképpen célszerű előzetesen egyeztetnie egy szakértővel!

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>