Sajtóperek a Paradise-papers miatt

Kártérítési pert indított a Paradise-papers ügy főszereplője az Appleby ügyvédi iroda a két legjelentősebb brit médium ellen az iratok kiszivárogtatása miatt.

A Paradise botrány főszereplője, az Appleby ügyvédi iroda, jogi útra terelte a kiszivárogtatási ügyet. Kártérítést követel a brit Guardian-től és a BBC-től, illetve a médiumokat a birtokukban lévő dokumentumok visszaszolgáltatására szólította fel.

Mint ismeretes, 2017. november 5-én kerültek nyilvánosságra az ún. Paradicsom-iratok, vagyis egy 13,4 millió dokumentumot tartalmazó adatbázis offshore-befektetésekről. A Paradicsom-iratokat német Süddeutsche Zeitung napilaphoz szivárogtatták ki, majd az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) nevű nemzetközi tényfeltáró újságíró-szervezet vett részt a feldolgozásában. A Paradicsom-iratok a szingapúri Asiaciti Trust vagyonkezelő társaságról és a bermudai Appleby ügyvédi irodától, továbbá 19 adóparadicsom ország és terület cégnyilvántartásáról tartalmaznak adatokat. Az ügy hatalmas botrányt kavart világszerte, hiszen számos hírességről és közszereplőről derült ki, hogy kedvezőbb adózású offshore országban tartja a vagyonát. Érintett többek között Erzsébet-királynő, a U2 énekese, Bono és a Forma1 világbajnok Lewis Hamilton, számos politikusról és multiról nem is beszélve.

Az Appleby ügyvédi iroda most bizalmas adatokkal és jogi dokumentumokkal való visszaélés miatt kezdeményezett kártérítési eljárást az ügy nyilvánosságra kerülésében fontos szerepet játszó brit BBC televíziós csatorna és a Guardian napilap ellen. Az ügyvédi iroda a kártérítés mellett a birtokukban lévő több millió dokumentum visszaszolgáltatására is kötelezné a médiumokat. A már említett ICIJ tényfeltáró újságíró szervezet volt a Paradise-project koordinátora, amihez nem kevesebb mint 380 újságírót kellett irányítaniuk, 67 különböző ország 96 médiumánál. Az Appleby azt állítja, hogy egy kiber-támadás során hekkerek lopták ez a dokumentumokat és azok nem tartalmaztak közérdekű adatokat. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy a jogi útra terelik az ügyet.

A Guardian szóvivője elismerte, hogy eljárást kezdeményeztek ellenük. Közölték, hogy a lépésnek súlyos következményi lehetnek, hiszen elriaszthatja a brit (és globális) médiaszervezeteket a komoly tényfeltáró újságírástól. Hozzátette, hogy azzal, hogy a vád nem kérdőjelezi meg a közzétett dokumentumok igazságtartalmát és hitelességét, illetve az, hogy az Appleby visszaszerezné az iratokat, aláaknázza a felelős és közérdekű tényfeltáró újságírás létjogosultságát. A szóvivő hangsúlyozta, hogy minden legális eszközzel harcolni fognak a vád ellen és meg fogják magukat védeni, hiszen ez a globális média-érdek. A BBC hasonlóan értékelte a kialakult helyzetet. Hangsúlyozták, hogy elkötelezettek a felelős újságírás mellett, hiszen ez esetben is olyan súlyos, közérdekű információk kerültek nyilvánosságra, amit egyébként örökre homály fedett volna. Ráadásul az ügy hatására már meg is indult egy párbeszéd az adószabályozások szigorítása kapcsán, tették hozzá.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>