Pénzmosás a Vatikánban

Börtönbüntetést kapott az az olasz építési vállalkozó, aki a pápai állam bankjában mosta tisztára a pénzét. A Vatikán korábban nem igazán jeleskedett a hasonló ügyek feltárásában, így a mostani ügy komoly eredménynek számít.

Angelo Proietti vádlott még 2013-ban keveredett gyanúba, és a Szentszék a nyomozásban együttműködött az olasz hatóságokkal. Az építési vállalkozót az olasz rendőrség 2016-ban helyezte házi őrizet alá, csődbűntett gyanújával. Proietti cége több vatikáni beruházásban is részt vett. A vatikáni sajtóiroda tájékoztatása szerint az ítélet kulcsfontosságú a Szentszéknek a pénzügyi bűnözés ellen folytatott harcában.

A vád szerint Angelo Proietti vállalkozó a pápai állam bankjában (IOR) tartott számláján keresztül mosta tisztára a pénzt. A bíróság két év és hat hónap börtönbüntetésre ítélte, továbbá egymillió eurót koboztak el tőle. Proietti bankszámláját még 2014-ben, a nyomozás kezdetekor fagyasztották be, a bírósági döntés pedig csak idén december 17-én született meg, de nem hozták azonnal nyilvánosságra.

2017. decemberében az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága (Moneyval) azért bírálta hivatalosan a Vatikánt, mert egyetlen sikeres bűnvádi eljárást sem folytatott le pénzmosási ügyekben, annak ellenére, hogy a Szentszék átláthatóság érdekében még 2010-ben kriminalizálta a pénzmosást. A lépés mögött az állhatott, hogy évtizedekig azzal vádolták az IOR-t, hogy olasz gengszterek, pénzmosók és adócsalók pénzét kezeli és offshore ügyletekben is érintett lehet.

Hét évvel ezelőtt, 2012-ben Vatikán, történetében először, felkerült az Egyesült Államok külügyminisztériumának kábítószer-csempészet elleni küzdelemről kiadott éves jelentésére. Ebben listázzák azokat az országokat, szám szerint, 68-at, amelyekben nyugtalanító a helyzet a pénzmosást és más pénzügyi bűncselekményeket illetően. Annak idején egyébként Csehország, Jemen, Egyiptom, Vietnam, Dél-Korea mellett Magyarország is szerepelt a listán, ráadásul a második legrosszabb minősítéssel.

Akkor a leminősítés okai között azt említették, hogy nem világos, mit tesz a Szentszék a nagyobb átláthatóság és biztonság érdekében, illetve, hogy mennyire hatékonyak a pénzmosás ellen bejelentett intézkedései. Az Vatikán tehát már akkor is potenciálisan sebezhető volt a pénzmosás szempontjából. A Szentszék és a világ többi része között jelentős nagyságú összegek fordulnak meg, a most meghozott ítélet tehát precedensértékű lehet, és a Vatikán is elindulhat az EU által is kifogásolt pénzügyi átláthatóság útján.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>