Panama iratok: itt az első letartóztatás!

Megtörtént az első vádemelés Amerikában a Panama-iratok kapcsán. A négy gyanúsítottból hármat le is tartóztattak. A vád adócsalás, pénzmosás, illetve ebben való segédkezés. Rövid időn belül ez volt a második akció, amit a szivárogtatás miatt indítottak, hiszen a Deutsche Banknál is a Panama-iratokhoz köthető offshore ügyletek miatt razziázott a rendőrség.

A vádirat szerint a négy gyanúsított férfi kapcsolatban állt a Mossack Fonseca ügyvédi irodával, melynek hatalmas volumenű offshore-tevékenységeit a Panama-iratok fedték fel. Az iroda idén márciusban bezárta kapuit, miután a botrány menthetetlenül földbe döngölte a hírnevüket.

A szövetségi ügyészség nyilvánosságra hozta a vádlottak nevét is. Richard Gaffey amerikai könyvelőt, Dirk Brauer német befektetési tanácsadót és Harald Joachim von der Goltz német ügyfelet már letartóztatták, Ramses Owens, a Mossack Fonseca panamai ügyvédje még szabadlábon védekezhet. A férfiakat adócsalással, pénzmosással és további olyan bűncselekményekkel vádolták meg, melyek a feltételezések szerint évtizedekre nyúlnak vissza.

A vádirat szerint a már letartóztatott három férfi amerikai állampolgároknak segédkezett adóelkerülésben, titkos külföldi számlák, valamint a Brit Virgin-szigeteken, Hongkongban és Panamában bejegyzett fiókcégek segítségével. Abban is tanácsokat adtak az ügyfeleiknek, hogyan lehet hazatelepíteni az offshore alapokat, úgy, hogy azok rejtve maradjanak az amerikai adóhatóság (Internal Revenue Service (IRS) elől.

A manhattani vádemelés rövid időn belül a második olyan akció, melyet a hatóságok a Panama-iratok kapcsán indítottak meg. Mint ismeretes, december elején a Deutsche Bank frankfurti központjában és további irodáiban razziázott a rendőrség és az adóhatóság, szintén az 2016-ban napvilágra került offshore-dokumentumok alapján.

A Mossack Fonseca neve a 2016 áprilisában, a Panama-iratok révén vált világszerte ismertté. Ismeretlenek 11,5 millió dokumentumot szivárogtattak ki az ügyvédi irodától a Süddeutsche Zeitungnak olyan adócsaló cégekről és személyekről, köztük több ismert politikusról, sportolóról és egyéb hírességről, akik megpróbálták elkerülni az adófizetést hazájukban. Az irodát emellett, úgy tudni, hogy több drogkartellhez, maffiához, fegyverkereskedőhöz és nemzetközileg elszigetelt kormányhoz (például a phenjani és a damaszkuszi rezsimhez) is pénzügyi szálak fűzték.

A kiszivárogtatott iratokat és más dokumentumokat a német lap a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő International Consortium of Investigative Journalists szervezettel közösen dolgozta fel, neves nemzetközi lapok több száz újságírójának közreműködésével.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>