49 milliós büntetést kapott az OTP

Az OTP bank pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzésére vonatkozó gyakorlatát nem találta teljes mértékben kielégítőnek a jegybank, emiatt 49 millió forintos bírsággal sújtotta a bankot.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020. október 1-től vizsgálta az OTP Bank Nyrt. pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységét. A vizsgálat során számos hiányosságra derült fény. Kiderült, hogy az OTP Bank több területen nem a felügyeleti elvárásoknak megfelelően végezte pénzmosás-megelőzési tevékenységét, aminek a nem megfelelő belső kontrolling volt az oka. Az MNB szerint az OTP Bank belső kontrollkörnyezete fejlesztésre szorul, mivel a felügyeleti elvárásokhoz képest a társaság nem rendelkezik hatékony másodlagos és harmadlagos védelmi funkciókkal.

Az is kiderült, hogy a pénzintézet késedelmesen jelentett be egyes pénzmosásgyanús eseteket a NAV-nak és több esetben nem teljesítette ismételt bejelentési kötelezettségét sem. Mindezeken túl a vizsgálat hiányosságokat tárt fel a bank monitoring tevékenységével kapcsolatban is. A korábban bejelentett, pénzmosási szempontból fokozottan kockázatos ügyfelek, illetve az ügyleti megbízásokat rendszeresen adó ügyfélkör esetén a szűrőrendszer helytelenül volt beállítva. Emiatt ezeket csak jelentős késéssel vizsgálták meg és tették meg a szükséges bejelentést.

Előfordult olyan is, hogy több, azonosított és kockázatosnak számító ügyfél esetében nem a feltárt kockázatokkal arányosan határozták meg a szükséges lépéseket, és nem végeztek visszamenőleges szűrést sem. Arra is volt példa, hogy a bank nem vette figyelembe az MNB által közzétett földrajzi szempontú pénzmosási kockázatokat. Az ügyfélátvilágítás területén is azonosítottak jónéhány problémát. Előfordult, hogy nem voltak naprakészek az adatok, vagy nem ellenőrizték megfelelően a pénzeszközök forrására vonatkozó információkat. Esetenként az okmánymásolatok nem álltak rendelkezésre, illetve azok minősége nem volt megfelelő.

Az MNB súlyosbító körülményként értékelte az egyes jogsértések súlyát, a biztonságos működésre gyakorolt hatást, a jogsértések gyakoriságát, tartósságát, illetve a hitelintézet piaci részesedését. Enyhítő körülménynek számított, hogy a hitelintézet több jogszabálysértés kiküszöbölése érdekében már intézkedett. A hiányosságok nem veszélyeztetik az OTP bank biztonságos működését, de a kijavításukról gondoskodniuk kell.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>