Oroszország és az USA is feketelistás!

Az EU 12 új országgal bővítené az egy éve kiadott adóparadicsomokról szóló feketelistáját. Az új kritériumrendszer szerint azok az országok, amelyek nem felelnek meg az OECD által kimunkált, az agresszív adótervezés, adóelkerülés megfékezését célzó akciócsomagjának (BEPS), a listán találhatják magukat. A módosítás hatására Oroszország és az USA is szégyenpadra kerülhet. A lista 17 országgal indult egy éve, de ma már csak hatan vannak rajta.

Az Egyesült Államok túl laza pénzügyi jelentési gyakorlata és az átláthatatlan szabályozásai miatt az EU már többször kifejezte elégedetlenségét. Amerika jó eséllyel felkerülhet a frissített listára, hiszen az ország több pontos megsérti a BEPS-et, ami az új kritériumrendszer alapja lesz. Az EU szerint a Trump kabinet eddig egy lépést sem tett a BEPS adoptálásáért. Az unió közölte azt is, hogy amennyiben az ország 2019. júniusáig nem teszi meg a megfelelő lépéseket, akkor felkerül a feketelistára, és szankciókra számíthat. Ilyen következmény lehet például forrásmegvonás, vagy az a különböző adókedvezmények befagyasztása.

Az új kritériumrendszer alapját az OECD agresszív adótervezés, adóelkerülés megfékezését célzó akciócsomagjának irányelvei adják. E szerint azok a vállalatok, amelyeknek az éves globális forgalma meghaladja a 750 millió dollárt, kötelesek adóbevallást benyújtani az illetékes adóhatóságoknak, vagyis minden országban, ahol jelen vannak. Az EU a tényleges tulajdonra vonatkozóan is új, átláthatóbb szabályozást tervez. Az ezzel kapcsolatos tanácskozások még zajlanak, de az alapötlet szerint a módosítással több millió offshore központú fedőcég működése lehetetlenülne el. Az információk szerint az Egyesült Államok mellett Oroszország és még további 10 ország is felkerülne a ráncfelvarrott listára.

A kritikusok a kezdetektől fogva kifogásolják, hogy a listára egyetlen EU tagállam sem került fel, pedig egyesek szerint nem kevesebb, mint hat EU tagállamnak ott lenne a helye. Azt, hogy mely EU országokat listázzák, vagy nem listázzák, a vállalkozások adózásával kapcsolatos magatartási kódex határozza meg.

Az OECD még 2015-ben fogadta el az agresszív adótervezés, adóelkerülés megfékezését célzó akciócsomagját, amely BEPS (Base erosion, profit shifting) néven került be a köztudatba. Az EU célul tűzte ki ezen akciótervek jelentős részének megvalósítását uniós szinten, ezért 2016-ban kiadta irányelvét a belső piac működését közvetlenül érintő adókikerülési gyakorlatok elleni szabályok megállapításáról (Anti Tax Avoidance Directive, rövidítve ATAD). Ez EU célja az ATAD-dal a BEPS akciótervek hatékony, gyors és koordinált végrehajtása minden tagállamban, a belső piacon történő adóalap-erózió és a belső piacról kifelé irányuló nyereségátcsoportosítás elleni egységes szabályrendszer megalkotásával.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>