Offshore cégek: A kiválasztás szempontjai (II. rész)

Nemzetközi kereskedelmi tevékenység vagy befektetés céljából a leginkább megfelelő működési terület kiválasztása gyakran bonyolult és igen alapos megfontolást igénylő feladat. A legtöbb offshore cégalapítási helyszínen nincs devizakorlátozás és ezen területek társasági jogalkotása igazodik a nemzetközi üzleti követelményekhez. Fontos, hogy olyan működési területet válasszon, amely a leginkább megfelel az offshore cég, és az Ön személyes igényeinek.

Fejlett infrastruktúra

A lehető legmodernebb kommunikációs csatornák használata egy működési terület esetében fontos szempont. A helyszín elérhetősége légi úton, a telekommunikációs és gyorspostai szolgáltatások rendelkezésre állása fontos annak érdekében, hogy az üzletmenet gyors és zökkenőmentes lehessen.

Nyelv
Bár a nemzetközi szintéren több nyelven zajlik a tanácsadás, az üzleti kommunikációs során az angol nyelv ismerete elsődleges. Ez azért is szükséges, hogy az ügyfél igények megfogalmazása során a hibalehetőséget a minimális szintre lehessen szorítani.

Offshore banki szolgáltatások
Bár a kedvező feltételeket biztosító helyszínekre bejegyzett offshore cégek a világ bármely részén igénybe vehetnek offshore banki szolgáltatásokat, a legtöbb ügyfél előnyben részesíti azon lehetőséget, hogy a társaság bejegyzésének országában nyisson bankszámlát. Ilyen esetekben fontos hogy elérhető legyen a nemzetközi bankrendszerbe jól integrálódott banki szolgáltatások teljes köre.

Kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények
A működési területek az alábbiak szerint oszthatóak fel:

  • Olyan területek, amelyek rendelkeznek kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményekkel
  • Olyan területek, amelyek nem rendelkeznek kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményekkel

Azon ügyfelek, akik a kettős adóztatás elkerülését célzó egyezmények előnyeit kívánják kiaknázni, olyan működési területen szükséges offshore céget alapítani, ahol köttettek kettős adóztatás elkerülését célzó egyezmények. Ez alapvető fontossággal bír az osztalék, a jogdíjak és a kamat kifizetése kapcsán felmerülő forrásadó levonási kötelezettség elkerülése érdekében az adott egyezményben szerződő tagállamok vonatkozásában. Azon országok megítélése, amelyek köttettek kettős adózás elkerüléséről szóló egyezményeket, magasabb reputációval rendelkeznek, ezáltal vonzerejük is nagyobb. Azon országokban, amelyek nem köttettek kettős adózás elkerüléséről szóló egyezményeket, általában azért alapítanak társaságokat, mert e területeken nincs társasági adó fizetési kötelezettség és a társaságok általában csak egy fix összegű éves illetéket kötelesek fizetni.

Ennek megfelelően fontos a tervezett üzleti tevékenységhez kapcsolódó adózási szempontok felmérése és annak eldöntése, hogy milyen működési terület érdemes választani. Általában az áruk és a legtöbb szolgáltatás nemzetközi kereskedelme esetében nem szükséges olyan offshore cégalapítási helyszínt választani, amely rendelkezik kettős adózás elkerüléséről szóló egyezménnyel. Bizonyos országokba irányuló befektetések esetében – az adófizetési kötelezettség minimalizálásának célját szem előtt tartva – azonban indokolt lehet olyan területet választani, amely rendelkezik ilyen egyezményekkel.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>