Offshore cégalapítást is lehetővé tesz az Egyesült Arab Emirátusokkal kötött adóegyezmény

Adómentes jövedelmet és visszamenőleg adóinformáció-cserét is lehetővé tesz a 2015-től életbe lépett kettős adózást elkerülő egyezmény Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között. Szakértőink szerint az Emírségekben alapított cégek tulajdonosai és az ott dolgozó magyarok mindenképpen jól járnak a nemzetközi szerződéssel, tehát adótervezési szempontból kiváló megállapodás született. Azonban a korábbi rendezetlen helyzetet kihasználó adókerülők könnyen bajba kerülhetnek, mert a szerződés tartalmazza a meglepő, de alkalmazható visszamenőleges adatszolgáltatásra vonatkozó szabályt.

Az Egyesült Arab Emírségekkel kötött kettős adózást elkerülő egyezmény mindenben megfelel a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) modell szerződéseinek, ez az iránymutatás a kommentárok között tartalmazza a visszamenőleges információcserét is. Az egyezmény hatályba lépése előtt a kint dolgozó magyaroknak korlátlan adókötelezettsége áll fenn Magyarország irányába annak ellenére, hogy huzamosabb ideig az Emirátusokban tartózkodtak. Ennek az oka az, hogy Magyarország a magyar állampolgárság alapján adóztat, kivéve, ha kötött adóegyezményt azzal az országgal, ahonnan az állampolgára jövedelmet  szerez. Az egyezménynek köszönhetően az Egyesült Arab Emírségekben dolgozó vagy odaköltözött magyar állampolgároknak számos esetben ezentúl nem kell személyi jövedelemadót fizetniük Magyarországon. Ez a mentesség még akkor is fennáll, ha helyben nem kell adót fizetniük, hiszen az Emirátusokban nem kell többek között személyi jövedelemadót sem fizetni.

A helyi cégekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a magyar szabályozás szerint, ha egy külföldi cég nem fizet legalább 10% társasági adót a bejegyzése szerinti országban, akkor offshore cégnek minősül, viszont, ha ez a külföldi cég egy olyan államban van bejegyezve, amely kötött Magyarországgal ilyen adóegyezményt, akkor nem kell feltétlenül azt vizsgálni, hogy mekkora mértékű társasági adót fizet. Ilyen esetben elegendő, ha valós gazdasági jelenléttel rendelkezik a társaság. Ennek a könnyítésnek kiemelkedő jelentősége van, ugyanis több olyan emírség is van, amelyben nincs nyereségadó és vannak kitűnően működtetett adómentes vállalkozási zónák is. A helyi, bizonyos emírségbeli szabályok szerint működtetett cégek gyakorlatilag adómentesen működhetnek, ezek az új egyezmény értelmében magyar szempontból azonos megítélés alá esnek például az Európai Uniós, vagy OECD tagállamokban alapított cégekkel.

 

Az Egyesült Arab Emírségekben most talán a Ras Al Khaimah emírség a legnépszerűbb cégalapítási központ, ahol a különleges zóna alapítása után 14 hónappal már 1900 cég működött. Jelenleg 36 offshore jellegű különleges adózású zóna közül válogathatnak az érdeklődök, köztük többen kifejezetten speciális tevékenységekre fejlesztett, tematikus megoldás is helyett kapott.

Az Egyesült Arab Emírségekben található adózás szempontjából „szabad zónák”:

Masdar City, Abu Dhabi Ports Company, Abu Dhabi Airport Free Zone, Khalifa Industrial Zone, ZonesCorp, twofour54, Dubai Airport Freezone, DUbai Silicon Oasis, Jebel Ali Free Zone, Dubai Multi Commodities Center, Dubai Internet City, Dubai Media City, Dubai Studio City, Dubai Academic City, Dubai Knowledge Village, Dubai Outsource Zone, Enpark, Intl Media Production Zone, Dubai Biotech Research Park, Dubai Auto Zone, Gold and Diamond Park, Dubai Healthcare City, Dubai Intl Financial Center, Dubai Logistics City, Dubai Maritime City, Dubai Flower Center, Intl Humanitarian City, Sharjah Airport Free Zone, Hamriyah Free Zone, Ahmed Bin Rashid FZ, Ajman Free Zone Authority, RAK Investment Authority, RAK Free Zone, RAK Maritime City, Fujairah Free Zone, Fujairah Creative City.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>