OECD országok adórangsora, Észtország az #1

A Tax Foundation nevű szervezet minden évben összeállítja az OECD tagországok közötti rangsort adóterheik alapján. 2015-ben Észtország lett az első és Franciaország az utolsó.

Az adózási rangsor létfontosságú információ befektetők és vállalkozók számára, de a kormányzati döntéshozók elé is tükröt tart. Az adózás mellett ugyanis nagyon sok szempont lapján dönt egy befektető arról, hogy hol fog tevékenységet folytatni, de kétségkívül az egyik legmeghatározóbb döntési tényező. Az is nagyon figyelemreméltó, hogy milyen gyakorisággal változnak az adók a Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezet (OECD) egyes tagállamaiban. A közterhek ugyanis ritkán csökkennek, azonban a szervezetnek kitartó munkával sikerült elérnie, hogy 35 év alatt, a korábbi átlagos 47,5% társasági adó mértéke mára csak átlagosan 25%-ra csökkenjen. A jelentés külön kiemeli az Egyesült Államokat, ahol pontosan ellenkező folyamat játszódott le és a 35%-os társasági adó a legmagasabbnak számít az iparosodott országok között.

Az adózás ráadásul roppant fontossá vált a globalizálódott világgazdaságban, ahol a tőke egyértelműen az alacsonyabb terheket kínáló területek felé mozdul. Miközben az offshore adózás helyét egyre inkább átveszik a nemzetközi adózási szabványoknak megfelelő alacsony vagy adómentes pénzügyi központok, a magas adózású államokból egyre gyorsabban ömlik a befektetés a vonzóbb területekre.

Korábban adózási szempontból szinte versenyképtelen országok is gyorsan fejleszteni tudták adózási környezetüket, hogy megfeleljenek az új kihívásoknak. Kitűnő példa erre Új-Zéland, ahol 38-ról 33 százalékra csökkentették a személyi jövedelemadót, a társasági adót pedig 30-ról 28 százalékra. Ezután territoriális, azaz területi adópolitikára váltottak. Ez a nagyon fontos lépés azt jelentette, hogy a külföldi jövedelmek után nem kell adózni.

Észtország úgy tűnik, hogy megérdemelten szerezte meg az első helyet az adózási rangsorban, mert olyan részkategóriákban is a legjobb eredményt érték el, mint a társasági adó, fogyasztási adó és az ingatlanadó. Észtországot Új-Zéland és Svájc követik a dobogón. A sereghajtók pedig az Egyesült Államok, Olaszország és végül Franciaország. A francia adórendszer versenyképtelenségét jól mutatja, hogy a vizsgált országok közül az utolsó helyet érték el a személyi jövedelamdó és a vagyonadó kategóriákban, de a többi mérőszámra se lehetnek büszkék. Magyarország a 22. helyet szerezte meg, legkiemelkedőbb eredménye, hogy a nemzetközi adózást érintő kérdésekben a 3. helyen áll.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>