Négy lépés a nyugodt nyugdíjas évekhez

Mindannyian tudjuk, hogy fel kell készülni a jövőre. Legfőképp arra, amikor felhagyunk a vállalkozásunkkal és nyugdíjba megyünk. Közismert tény, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő megszokott életszínvonalunk fenntartásához, így előre takarékoskodnunk kell öreg napjainkra. Szerencsére a globalizáció abban is segít, hogy megtakarított pénzünkből nyugodt öregkorunk legyen. Ehhez adunk négy tippet.

1. Nyugdíjasként Magyarországon?

Sokan álmodoznak arról, hogy egzotikus helyszíneken töltik nyugdíjas éveiket. Olyan országban, ahol olcsó az élet és kedvező a klíma. A gazdaságilag fejlett országok nyugdíjas polgárai már tömegesen élnek a globalizáció kínálta lehetőségekkel. Spanyolország, Ciprus vagy éppen Thaiföld és Panama mind-mind kedvelt célpontnak számít a német vagy angol nyugdíjasok számára, hiszen itt nyugdíjuk jóval többet ér, mint hazájukban. Ugyanezek a lehetőségek természetesen nyitva állnak a magyar állampolgárok előtt is.

2. Ne csak magyar eszközökben gondolkodjunk!

A nyugdíj-előtakarékosságra számos lehetőségünk van: nyugdíjbiztosítás, Nyugdíj Előtakarékossági Számla, Önkéntes Nyugdíjpénztár. Ha megragadjuk a fenti lehetőségeket, komoly állami támogatással növelhetjük meg az idősebb korunkban rendelkezésünkre álló összeget. A megoldásoknak azonban van egy komoly hátrányuk: a bennük lévő vagyont Magyarországon kezelik és itt is adózik. Miért ne használhatnánk ki a globalizáció kínálta adóoptimalizálási lehetőségeket? Pénzünk egy részét fialtathatjuk alacsony adózású országokban offshore cégeken keresztül. Vásárolhatunk külföldön ingatlant, melyhez külföldiként egyes országokban ugyancsak adómenetesen juthatunk hozzá. Ez a néhány példa is mutatja, hogy aktív korunkban felhalmozott tőkénket okosan megforgatva bővíthetjük időskori anyagi lehetőségeinket.

3. Nem számít, hol élsz!

Régebben, ha valaki külföldre költözött, akkor minden holmiját össze kellett csomagolnia ahhoz, hogy új életet kezdhessen egy másik országban. Ilyenkor a bankszámlája, a befektetései, a nyugdíja az esetek nagy többségében odaveszett. A globalizáció előnye, hogy ilyen drasztikus lépésekre már nincs szükség. Az Európai Unió állampolgáraként a társadalombiztosítási ellátás, a nyugdíj, a befektetési szolgáltatások szinte a világ bármely pontján elérhetőek. Egyáltalán nem ördögtől való elképzelés, hogy valaki Magyarországon kap nyugdíjat, miközben Spanyolországban él és a pénzügyeit mondjuk, Szingapúrban intézi. A módszer előnye, hogy mindenhol a lehető legjobb és legköltséghatékonyabb szolgáltatást vehetjük igénybe, lefaragva ezzel a kiadásainkat egy olyan időszakban, amikor bevételeink amúgy is csökkennek.

4. Öreg befektető nem vén befektető

A való életben aligha képzelhető el az, hogy egy befektető egyik nap még aktívan üzletel, a másik napon pedig már nyugdíjasként koktélt szürcsöl egy trópusi tengerparton. A legtöbbször visszafogottabban ugyan, de folytatja befektetői, vállalkozói tevékenységét. Nyugdíjba vonulás előtt érdemes tehát körbetekinteni a világon: hol vannak olyan országok, ahol a lehető legszabadabb és legolcsóbb módon forgathatjuk a pénzünket. Ezekben az országokban aztán érdemes pár évvel nyugdíjba vonulásunk előtt elindítani azt a céget, ami eltart majd inaktív korunkban. Ugyancsak mérlegelni kell, hogy a kiszemelt országban állampolgárságot szerezzünk-e, hiszen az a későbbiekben számos előnnyel járhat. Mivel az állampolgárság megszerzése sehol nem megy gyorsan, ezt a folyamatot is érdemes már évekkel nyugdíjba vonulásunk előtt elkezdeni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>