A NAV szerint gyanús, ha…

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzmosás elleni jelentése. Ebben idén először részletesen foglalkoznak az offshore társaságokkal. A fejezetből kiderül, milyen típusú cégek számítanak gyanúsnak a Magyar adóhatóság szerint.

Ha egy offshore területen bejegyzett vállalkozás tevékenysége nem az adott országban folyik, annak egyértelműen adócsalás a célja – szögezi le a NAV. A bankoknak pedig azt ajánlja, hogy a cégbejegyzés helyétől függetlenül alaposan nézzenek utána, vajon gazdaságilag tényleg indokolható-e a külföldi cég Magyar bankszámlájának megnyitása.

A NAV “offshore kiskátéja” két jellemző megoldást is említ. Egyrészt, mikor a magyar bankszámlát csak átmenő csatornaként használja egy vállalkozás. Ilyenkor a magyar bankban parkoltatják a pénzt egy darabig, majd azt egy idő után továbbutalják egy külföldi pénzintézetbe. Ilyenkor a bankoknak nem árt ellenőrizni, hogy a számlát nyitó vállalkozásnak van-e magyar adószáma, vagy a külföldi magánszemély hitelt érdemlően meg tudja-e indokolni, miért is akar számlát nyitni? A másik tipikus eset, ha magyar cég vagy magánszemély nyit bankszámlát offshore területen működő társaságok számára. Itt döntő lehet a tényleges tulajdonos azonosítása, de az igazán perdöntő az, hogy az adott cég ténylegesen hol végzi tevékenységét?

A magyar adóhatóság egészen világos útmutatást ad arra is, hogy miről lehet felismerni a káros offshore-ozást. Gyanús, ha egy offshore cég magyarországi számláit napi szinten egy magyar cég képviselői intézik. Hitelt vesznek fel a nevében, betétet helyeznek el, befizetik a törzstőkéjét. A NAV szerint ilyenkor az offshore cég egyértelműen a magyar cég ügyleteit fedezi, hogy annak ne kelljen adót fizetnie.

Megintcsak gyanús, ha az offshore cég választott tisztviselői között hazai cég képviselője is felbukkan, vagy ha az offshore cég a tulajdonosi jogok gyakorlására Magyarországon élő magyar állampolgárokat bíz meg. A NAV gyanakodni kezd akkor is, ha az offshore cég bankszámlájához az igazgató nem férhet hozzá. Az adóhatóság szerint érdemes figyelni a tényleges irányítást végző magánszemélyek banszámláján történő pénzmozgásokat is, mert ebből meglehet állapítani, hogy a cégvezető melyik országban tartózkodik, mikor az offshore cég pénzügyeit intézi. Ha nem ott, ahova a társaság be van jegyezve, akkor elkülönül a gazdasági tevékenység és az adózás helye, azaz a NAV szerint egyértelmű a pénzmosás, adócsalás gyanúja. Feltűnő az adóhatóság szerint az is, ha az offshore cég pénzügyi megbízásait magyar IP címről küldik el a bankba. Ha mindez papír alapon történik, akkor pedig ellenőrizhető a benyújtó személyazonossága és tartózkodási helye.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>