Mit tegyünk, ha zárolják offshore számlánkat?

A pénzmosás és az adóelkerülés elleni fellépés miatt a bankok mostanság alaposan megvizsgálják, kinek nyissanak számlát és kinek nem. Sőt. A legtöbb pénzintézet átvilágítja régi ügyfeleit is. Ha valami gyanús vagy kockázatos, akkor megszüntethetik a régóta élő számlát is. De mit lehet tenni ilyenkor?

Egy offshore cég létrehozása igazán nem ördöngösség. Több országban is nagyban megkönnyítik ezt a folyamatot. Van, ahol az egész procedúra online is elintézhető. Ugyanennek a cégnek a működtetése azonban már nem mindig egyszerű. A legfontosabb „kellék” bármely cég működtetéséhez egy bankszámla. Ha ilyennel nem rendelkezünk, nem sok mindent tehetünk, vállalkozásunk gyakorlatilag működésképtelen.

Igen ám, csakhogy az offshore bankszámlák több gonddal járnak, mint valaha. A terror elleni háború, a drogkartellek elleni küzdelem, a panamai offshore botrány miatt a hatóságok szigorú átvilágítási és ügyfélazonosítási szabályokat írtak elő a bankok számára. A bankszámla megnyitása megnehezült tehát. De mi van akkor, ha már régóta van offshore bankszámlánk, amelyet a fenti előírások miatt a bank bezárással fenyeget?

A legfontosabb óvintézkedés, hogy sose tartsuk minden vagyonunkat egy helyen! A kulcsszó a diverzifikáció! Egy számla nem elég, legalább kettőre van szükség a biztonsághoz. Az is fontos lehet, hogy a számlánkat „valódi” bank vezesse, ne csak egy megbízhatónak gondolt, ám saját szabályait követő adóparadicsomi pénzintézet. Ha a vállalkozásunk egy valódi „fejőstehén”, amelyik a nem képződött összes nyereséget forgatja vissza a tevékenységébe, akkor kettőnél több bankszámlára is szükség lehet. A bankszámlán felül jó megoldás, hogy a profitból nemesfémet vagy ingatlanokat vásárolunk, tovább mérsékelve ezzel a kockázatot.

A legfontosabb, hogy megelőzzük a bajt, hiszen ha egy bank úgy dönt, hogy bezárja az adott számlát, már nem sokat lehet tenni. Egy kisebb pénzintézet talán meggyőzhető fellebbezéssel, de egy nagy bank biztosan nem fog alkut kötni. Ha megszüntetik a bankszámlákat, nincs mese, nyitni kell egy másikat valahol. Itt azonban beleütközhetünk az átvilágítási és azonosítási szabályokba. Készpénzben felvenni a teljes vagyont kockázatos lehet, de könnyen kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy nem marad más megoldás.

Amint értesülünk a bankszámla bezárásának híréről, érdemes alaposan utána járni annak, mi állhat a döntés hátterében. Előfordulhat, hogy a banknak csak a cégünk „otthona” nem tetszik. Ilyenkor jó megoldás egy másik, barátságosabbnak tartott országba átvinni vállalkozásunk székhelyét. Az is a bezárás oka lehet, hogy a bank nincs kibékülve azzal, hogy társaságunkban névleges tulajdonosok, részvényesek szerepelnek. Ilyen esetben némi átalakítással még elkerülhető a bezárás. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy a legjobb megoldás még egy bankszámlát nyitni egy másik, „biztonságos” országban.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>