Mit kell(ene) tenni, hogy ne legyen több offshore botrány?

A Paradise-iratok megint alaposan felkavarták a kedélyeket offshore ügyben. Egyre több vélemény, javaslat és állásfoglalás kerül napvilágra a témával kapcsolatban. Az egyenlőtlenségek ellen küzdő nemzetközi szervezet, az Oxfam közleményében konkrét javaslatokat fogalmazott meg az adóelkerülés visszaszorítása érdekében, vagyis tulajdonképpen egy globális cselekvési tervet vázolt fel.

A szervezet szerint a gazdag államok évente 170 milliárd dollárral rövidítik meg a szegény országokat, azzal, hogy offshore területekre viszik a bevételük nagy részét és a Paradise-iratok kapcsán kipattant botrány is erre figyelmeztet. Gabriel Zucman közgazdász becslése szerint a multik a nyereségük 45 (!) százalékát adóparadicsomokban tartják; többek között ez derül ki az egyik legfrissebb kutatásából.

Az Oxfam szakértői szerint az adóelkerülés elleni harc nehéz, de nem lehetetlen, feltéve, hogy politikai akarat is van mögötte. Ennek érdekében öt javaslatot is tettek és cselekvésre szólították fel a kormányokat.

1. Egy átfogó és objektív kritérium rendszer szerint meghatározott, globális adóparadicsom-feketelista összeállítása. Ez a folyamat már elindult. A G20-ak 2017 júniusában közzé tettek egy feketelistát, de azon csak Trinidad és Tobago szerepelt. Egy ennél átfogóbb EU-s lista decemberre várható. A Paradise botrány európai főszereplői, pl. Hollandia és Írország jó eséllyel fel is fognak erre kerülni.

2. Egy olyan globális testület létrehozása, ahol az országok együtt dolgoznak ki egy, a jelenlegit alapjaiban megváltoztató globális adórendszert. Az adóelkerülés felszámolását célzó nemzetközi adóreformok ugyanis nem hatékonyak. Ennek a Paradise-botrány az ékes bizonyítéka, ráadásul egyáltalán nem védik a szegény országok érdekeit.

3. Az igazságtalan adómegállapodások felszámolása. A szegény országok gyakran ráfizetnek (szó szerint) az igazságtalan egyezségekre, melyek lehetővé teszik, hogy a multik ne az adott országban adózzanak.

4. Egy globális nyilvántartás létrehozása és közzététele a világ összes cégének és magánszemélyének tartozásairól és követeléseiről.

5. Az offshore megoldásokat lehetővé tévő banki titoktartás felszámolása, a társasági adózás nyilvánossá tétele. A multik hozzák nyilvánosságra a pénzügyi jelentéseiket minden földrajzi működési területen. Az előzetes tervek szerint ez még az idén megvalósult volna az EU-ban, de Németország, Írország és Luxemburg megvétózta a javaslatot.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mennyire reálisak ezek a felvetések? A Paradise-ügy kapcsán is igen jelentős a politikusok érintettsége, tehát nyilvánvaló, hogy nem menne át csont nélkül egyik javaslat sem. Az azonban tény, hogy a botrány újra reflektorfénybe helyezi az adóelkerülés kérdését, és a téma várhatóan még jó ideig napirenden is marad.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>