Milliomosok máltai útlevéllel

Botrány az aranyvízumok körül! Kiszivárgott e-mailek tanúsága szerint több külföldi milliomos szerezhetett máltai, azaz EU-s állampolgárságot úgy, hogy az egyébként legális aranyvízum program feltételeit csalással megkerülték.

Málta még 2014-ben vezette be saját aranyvízum programját, (ez az Egyéni Befektetői Program, azaz IIP). A lényege, hogy 750 ezer eurós (kb. 270 millió forint) beruházásért máltai állampolgárságot adnak. Annak idején az EU kifogásolta, hogy az igénylő kötelező tartózkodás nélkül is állampolgár lehet, ezért EU-s nyomásra azt is kikötötték, hogy a kérelmezőnek legalább egy évig a szigetországban kell élnie, biztosítva, hogy az állam és polgára között „valódi kapcsolat” (genuine link) van. Nem csak Máltának van ilyen programja, például hazánkban is volt letelepedési kötvény, de tény, hogy a rengeteg kiskapu miatt a szigetország ellen kötelezettségszegési eljárást is indítottak már.

A most napvilágra került dokumentumok alapján a kötelezettségszegési eljárásnak nem volt elrettentő ereje, mert az aranyvízumra vonatkozó szabályokat rutinszerűen játsszák ki Máltán. A több ezer e-mail a Henley & Partners tanácsadó cégtől került ki, amely a kormánytól kapott koncessziót a programra. A botrány lényege az, hogy a fent leírt „valódi kapcsolatot” elég színlelni; a kérvényezők az előírt egy évből átlagosan 16 napot töltenek ténylegesen Máltán, de van, aki még ennyit sem. A negatív csúcs a három óra. Az illető jött, letette az állampolgári esküt, aztán távozott az országból.

Az állampolgárság egyik feltétele a máltai lakcím. Ennek hamisítása szinte gyerekjáték, az állítások szerint külön „szakemberek” intézik, és sokszor az igénylő soha életében nem járt a bérelt ingatlanban, ahol hivatalosan él. Egy ilyen visszaélés szerint egy 12 tagú milliomos család egy parányi garzonba volt bejelentve, de olyan eset is akad, ahol többen használták ugyanazt a címet. Mindezek mellett a kérelmezők látszatintézkedéseket tesznek, például jachtot bérelnek, előfizetnek egy mobilszolgáltatónál, vagy kisebb összeget adományoznak egy máltai jótékonysági szervezetnek, abban bízva, hogy így nem lesznek gyanúsak.

A Henley & Partners tagadta, hogy tisztességtelen célokat szolgálna. Silvio Schembri gazdasági miniszter szerint az aranyútlevelekből származó bevétel segít finanszírozni a járvány hatásait enyhítő mentőcsomagokat, tehát megvédte a programot. Néhány EU-s képviselő szerint Máltán semmibe veszik az európai értékeket, és a kiskapuk ilyen jellegű kijátszásával teret adnak a korrupciónak.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>