Milliárdokkal tartozik a Google és a Facebook a NAV-nak

Tavaly a Google és a Facebook felkerült a NAV legnagyobb adóhátralékosokat összesítő listájára, amiért nem fizették be a rájuk kiszabott reklámadót. A kormány nagy lendülettel ment bele a nagyvállalatokba, az ügy már az Alkotmánybíróságot is megjárta, a két cég viszont még mindig nem fizette be a milliárdos számlát. Valószínűleg EU szintű fellépés lesz szükséges ahhoz, hogy az óriáscégek felhagyjanak a megkérdőjelezhető adózási gyakorlataikkal.

A kormány 2016 tavaszán éppen azért szigorította a reklámadót szabályozó törvényt, hogy keményebben le tudjanak csapni az olyan óriás tech vállalatokra, mint a Google és a Facebook. Varga Mihály már jó ideje szorgalmazza, hogy uniós összefogással kellene behajtani az adót a nagy tech multiktól. Ebből arra lehet következtetni, hogy hiába a szigorítás, a NAV-nak nem sikerült hatékonyan behajtani a tartozásokat.

Becslések szerint a két vállalat a magyar reklámpiac bevételeinek nyolcadát adja, de ez után nem fizetnek adót, ami a hazai cégekkel szemben különösen igazságtalan, hiszen a magyar cégeket utoléri a NAV, tehát a helyzet torzítja a versenyt.

A Facebookot, és a Google-t nem hatják meg különösebben sem a magyar kormány, sem az egyéb, a magyarnál sokkal jelentősebb államok próbálkozásai. Azzal érvelnek, hogy ők az EU-ban írországi központjukon keresztül tevékenykednek, így az ottani adószabályok érvényesek rájuk, így nem fognak kétszer adózni ugyanazért a tevékenységért. Arról pedig nem tehetnek, hogy nálunk magasabbak az adók, miközben az írországi adóbefizetésük rendre nulla körüli. Érdekesség, hogy a két nagy cégnek van magyar adószáma, pedig az írországi cégeikkel szerepelnek az adózók között. Az nem világos, hogy ezt ők kérték-e valami gazdasági tevékenységhez, vagy NAV-tól kapták, hogy szerepelhessenek az adótartozók között.

Nem csak a fenti két vállalat húzza ki magát az adófizetés alól. Az Amazont 2017 októberében 250 millió euró jogszerűtlenül elengedett adó megfizetésére kötelezte az Európai Unió. Luxemburg 2003 óta adott engedményeket az amerikai kiskereskedelmi óriásnak, amit illegális támogatásnak találtak. Az Apple-nek is sokba került az adóelkerülés. Az almás cég teljes készpénzállományának 5,9 százalékát, vagyis 13 milliárd eurót fizet be adóként az ír államnak az Európai Unióval kötött, 2017 decemberi megállapodás értelmében. A 13 milliárd euró az ír egészségügy teljes költségvetését fedezni tudná egy évben, az Apple 2015-ös nyereségének pedig a 27 százalékát jelenti.

Továbbra is kérdés, hogy a tech cégek mikor fizetik be (ha egyáltalán befizetik) a magyar államnak a gigatartozásaikat, de vélhetően a „minél később, annál jobb” elvét fogják követni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>