Miért érdemes kanadai céget nyitni?

Egyre többen alapítanak kanadai céget, nem csak az adóelőnyök, de az amerikai piacralépés egyszerűsége miatt is.

A kanadai adórendszer talán legfigyelemreméltóbb szabályozása külföldi cégalapítók számára az, hogy a Limited Liability Partnership („korlátolt felelősségű társulás”) nem adóalany, tehát nyeresége után nem kell társasági adót fizetni! Közben a kanadai LLP nem offshorecég, azaz adózási szempontból teljesen átlátszó, nemzetközileg is elfogadott vállalkozási forma. A cég profitja után csak a tagok fizetnek adót, tehát a cég nem. Ha a kanadai cég tagjai nem belföldi személyek, azaz nem ott laknak, akkor Kanadában tulajdonosi szinten sem kell adót fizetni, kivéve ha a nyereség Kanadából származik. A cég működéséről nyilvántartást kell vezetni, azonban ezt nem kell Kanadában tárolni és adóbevallást sem kell benyújtani, mert nem minősül adóalanynak.

Kanadai Limited Liability (LLP) cég alapításához legalább két tag szükséges, ezek egyike akár vállalkozás is lehet. Mivel az LLP-nek nincs minimum alaptőkéje, ezért a tagoknak nem kell ezt befizetniük a vállalkozás bankszámlájára. Ráadásul a tagok és a közülük kiválasztott képviselő adatait nem tartja nyílván a kanadai cégbíróság. A kanadai LLP adózási hatékonyságát tekintve vetekszik az offshore cégekkel, azonban az ország hírneve és a cég átláthatósága miatt kitűnő előnyöket kínál.

Ezt a kanadai cégtípust leggyakrabban kifejezetten adóoptimalizálási céllal alapítják. Általában olyankor, ha a vállalkozás biztosan nyereséget termel, mert így a kanadai LLP segítségével egyszerűen kihagyható a vállalati szintű adózás. Ezért gyakran használják olyan üzleti tevékenység során, amely Kanadán kívüli országokat is érint. Ilyenkor jelentős adózási előnyökhöz lehet jutni a cég „hibrid” szerkezete miatt. Kanadában ugyanis bármekkora profit esetében sem adózik, mint cég, a tagok adózási helye esetében viszont a cég adózási szempontból már teljesen elvált tulajdonosaitól és nem adóztatható.

Kanada és a kanadai cégek nemzetközi hírneve kifogástalan, az ország sosem szerepelt egyetlen pénzügyi vagy offshore feketelistán sem. A kanadai alacsony adózású cégek alapítása népszerű olyan esetekben is, amikor a tulajdonosok amerikai cégekkel akarnak üzleti tevékenységet folytatni.

Ide kattintva további információkat olvashat a kanadai cégalapításról!

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>