Mi fán terem a bizalmi vagyonkezelés?

Trust vagy Treuhand. Az angolszász és a német jogrendben e két szó jelöli a bizalmi vagyonkezelés intézményét. Magyarországon ez a fogalom viszonylag ismeretlen, hiszen mindössze két éve, az új Polgári Törvénykönyv március 15-i életbelépésével honosodott meg ez a jogintézmény. De lássuk, miről is van szó pontosan!

A bizalmi vagyonkezelés szerződéses jogviszony. A vagyon tulajdonosa, a vagyonrendelő vagyonának egy részét elkülöníti, majd ideiglenesen egy vagyonkezelőre bízza azt. Innentől a vagyonkezelő gyakorolja a tulajdonosi jogokat és a vagyon értékének megőrzésén, annak gyarapításán munkálkodik. Egy előre meghatározott idő elteltével aztán a vagyont a vagyonrendelő által meghatározott kedvezményezettnek (aki lehet akár a vagyonrendelő is) átadja. Tevékenységéért a vagyonkezelő díjat kap.

A bizalmi vagyonkezelés legnagyobb előnye, hogy a vagyon kezelőjére bízott javak védve vannak mind a vagyonrendelő, mind a kedvezményezett hitelezőitől, hiszen a tulajdonjog ténylegesen átszáll a vagyonkezelőre. Felvetődik a kérdés: akkor mégis mi a garancia arra, hogy a vagyonkezelő nem él vissza a helyzetével és a vagyon valóban visszakerül a kedvezményezetthez? Nos, a vagyonkezelésnek rendkívül szigorú szabályai vannak. A vagyonkezelőnek a rá bízott vagyont a saját vagyonától teljesen el kell különítenie. Így az védve van a vagyonkezelővel szembeni bármilyen követeléssel szemben.

A vagyonnal annak kezelője nem is tehet azt, amit akar. A törvény szigorú nyilvántartási, titoktartási, tájékoztatási és elszámolási kötelezettséget ír elő számára. Köteles a vagyon a kedvezményezett érdekeinek maximális figyelembe vételével kezelni és azt minden körülmények között megóvni. Amennyiben a vagyonból mégis átruház valamennyit egy harmadik személy részére, akkor az adott vagyontárgy a kezelt vagyon részeként visszakövetelhető. A szabályok ellen vétő vagyonkezelő pedig elmozdítható.

A bizalmi vagyonkezelés további előnye, hogy az ezt választók rengeteg időt és pénzt spórolhatnak meg, a kezelt vagyon pedig nagy valószínűséggel kedvezőbb módon fektethető be, mint normál körülmények között. Mivel a bizalmi vagyonkezelés rendkívül rugalmas, segítségével az ügyfelek érdekeit maximálisan figyelembe vevő megoldások alakíthatóak ki.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>