Lehet-e küzdeni mesterséges intelligenciával az offshore és a pénzmosás ellen? 1.

A mesterséges intelligencia (AI) már nem utópia, hanem valóság. Szinte már nincs is olyan terület, ahol ne használnák, a pénzügyi világ sem kivétel. A pénzügyi szolgáltatások területére egyébként is jellemző a folyamatos innováció és digitalizáció. A szektor a legújabb technológiákat segítségül hívva igyekszik az ügyfélkörét erősíteni, bővíteni és új bevételi lehetőségeket felkutatni. Mára szinte minden pénzügyi terület nyitott az újdonságokra, legyen szó a tőkepiacról, a kereskedelmi bankról, a fogyasztói finanszírozásról vagy a biztosításról.

A mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulás (ML) használata a pénzügyi szolgáltatásokban gyorsan megváltoztatta az üzleti környezetet, még a hagyományosan konzervatív területeken is. A Bank of England közelmúltbeli, mintegy 500 az Egyesült Királyságban működő pénzügyi intézményt magába foglaló felmérése szerint a megkérdezettek kétharmada már használja a MI-technológiát valamilyen formában. A felmérés arra is rámutatott, hogy egy intézményen belül átlagosan két üzleti területen is felbukkan a MI. A pénzügyi intézmények a MI-t leginkább az ügyfélszolgálat, a kockázatkezelés, az offshore cégek, a csalások felderítése és a pénzmosás elleni küzdelem (AML) területén használják, természetesen a jogszabályok betartása mellett. A szakemberek arra számítanak, hogy a MI-t alkalmazó pénzügyi területek száma a következő három évben megduplázódik.

Az AI technológia különösen megbízhatónak bizonyult a pénzmosás felderítésekor, és segítségével a vezető pénzügyi szolgáltatók egyre hatékonyabban tudnak fellépni. A pénzmosás az illegálisan megszerzett pénz eredetének elrejtése, jellemzően külföldi bankok vagy törvényes vállalkozások bevonásával történő átutalások útján. Az USA-ban és az EU-ban kiszabott pénzmosással kapcsolatos bírságok teljes összege már 2017-ben meghaladta a 342 milliárd dollárt és az a szám azóta csak növekedett.

Azon felül, hogy az állami büdzséknek is fájdalmas veszteség, a pénzmosás súlyos fenyegetést jelent a pénzügyi szolgáltatási ágazat számára is. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala szerint a bankrendszeren keresztül évente körülbelül 2 trillió dollárt mosnak tisztára. Azoknak a bankoknak a pénzbírságai, amelyek nem tudják megakadályozni a pénzmosást, az elmúlt évtizedben 500-szorosára növekedtek, és az összegük évente több mint 10 milliárd dollárra rúg. A következő részben sorra vesszük, hogy konkrétan hogyan segíti a MI a pénzmosás elleni küzdelmet.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>