Megsarcolná az EU az amerikai tech óriásokat

Apple és Fabebook egy új adótípust vetne ki, melynek célja az adóelkerülés visszaszorítása és a régió adóbevételinek növelése. A tervezet valószínűleg nem fog csont nélkül átmenni az unión és várhatóan az amerikaiak is lobbizni fognak ellene.

A Financial Times értesülése szerint an ún. árbevétel adó tervezetét hamarosan az EU pénzügyminiszterei elé tárják. A javaslat célja, hogy a jelenlegi gyakorlattal ellentétben ne a nyereségük, hanem a nemzeti forgalmuk alapján adózzanak az óriás vállalatok. A tervezet szerint az árbevétel adó mértéke 2-5 százalék lenne. A kezdeményezés azonban nem csak az EU tagországok adórendszerét rengetné meg alapjaiban, hanem az amerikai multik európai működését is. A francia, német, olasz és spanyol pénzügyminiszterek közös közleménye szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy ezek a vállalatok jelentős európai profit mellett minimális adót fizetnek az államkasszákba.

Vanessa Mock, az Európia Bizottság adó és vámügyi igazgatóságának szóvivője üdvözölte a lépést. Szerinte ez fontos lépés lenne a közös piac védelmében, illetve azt is kiemelte, hogy a közterheket egyenlő mértékben kell viselni; ezen gondolat mentén vezették be annak idején a közös társasági adó alapot (CCCTB), egy sokkal tradicionálisabb és kézzel foghatóbb gazdasági berendezkedés érdekében. Itt az idő, hogy most a digitális multinacionális vállalatokra is alkalmazzuk ezt az alapelvet – tette hozzá.

Az árbevétel adótörvénybe foglalásához mint 28 tagország egyhangú jóváhagyása szükséges, de az alacsony adózású országok, például Írország, Luxemburg és Bulgária részéről ellenállásra lehet számítani és nagy valószínűséggel Amerika sem fogja szó nélkül hagyni a tervezetet.

Az amerikai pénzügyi portál pymnts.com szerint „az amerikai politikusok minden bizonnyal lobbizni fognak a javaslat ellen, és a szóban forgó összegeket tekintve ez egyáltalán nem meglepő. A Google árbevétele az EMEA-régióban (Európa, Földközi-tenger, Közel-Kelet) 2017 első félévében 16,6 milliárd dollár volt, és az összeg év végére elérheti a 35 milliárdot. Ez azt jelenti, hogy hogy 10 százaléknyi adó 3,5 milliárd dollár befizetést jelentene, míg 15 százalékkal számolva az adó összege 5,25 milliárd dollárt tenne ki.”

Tim Worstall, a Forbes magazin pénzügyi szakértője úgy véli, hogy a javaslat el fog bukni a számos belső ellentmondás miatt. „Az egyik elképzelés szerint a forgalomra vetnének ki 5 százalékos adót. Ez egész egyszerűen nem egy jó módszer az adózásra. Éppen ezért nem használja senki.”

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>