Két év alatt több mint 100 millió forint büntetést kapott a gigabank

A Magyar Bankholdingnál (MBH Bank Nyrt.) a pénzügyi felügyelet a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzés terén azonosított számos hiányosságot még tavaly, amit nem javítottak ki határidőre, emiatt 10 millió bírságot kaptak. Tavaly óta már több mint 130 millióra rúg a bankra kirótt bírság összege.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint a bank nem szüntette meg teljes mértékben a felügyelet által korábban feltárt, a jogelőd Takarékbankra vonatkozó pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzés terén azonosított hiányosságokat. A felügyelet szerint az MBH Bank nem szűrte megfelelően a megerősített eljárás alá tartozó ügyfeleket, ügyleteket, és hiányosan dokumentálta szűrési folyamatok eredményeit. A felügyeleti hatóságként eljáró Nemzeti Bank (MNB) tavaly 42,5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, és 2023 év végi, illetve idén márciusi határidővel számos intézkedésre kötelezte a hitelintézetet a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzés terén feltárt hiányosságai miatt. A gigabankot tavaly egyéb problémák miatt is megbüntették, akkor 87 milliót kellett befizetniük vállalatirányítási, kockázatkezelési, IT-biztonsági, tőkemegfelelési és értékvesztés képzési, illetve adatszolgáltatási problémák okán.

Az MNB most azt vizsgálta meg, hogy az MBH Bank Nyrt. maradéktalanul végrehajtotta-e a meghatározott lépéseket. A határidő lejárt, de a felügyelet nem volt maradéktalanul elégedett az egyes ügyféltranzakciók szűrése kapcsán. Mivel a hitelintézet nem jelölte ki teljeskörűen azokat az ügyfeleket, akiket megerősített eljárás alá kell vonni, ezért a pénzmosási szempontból kockázatos ügyfelek, ügylettípusok fokozott nyomon követése nem minden esetben teljesült. Emiatt a megfelelő riasztás hiányában nem történt meg az adott ügyletek elemzése, értékelése, szükséges esetben pedig a bejelentés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodájának. A szűrési eredmények dokumentálásának gyakorlata is hagyott kívánnivalót maga után. A hitelintézet több esetben utólag nem rekonstruálható módon dokumentálta a kiszűrt ügyfelekhez kötődő ügyletek elemzésének és értékelésének folyamatát és az az alapján nem átlátható módon hozott döntést.

A feltárt hiányosságok miatt a felügyelet 10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az MBH Bankra és 2024 február, illetve március végi határidővel kötelezte a hiányosságok kijavítására. A bírság mértékét súlyosbította a hitelintézet piaci részesedése, illetve a feltárt problémák ismétlődő jellege, ám enyhítette, hogy az MBH Bank intézkedéseket tett jogszabálysértő gyakorlata megszüntetésére. A hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>