Így küzdenek a máltai cégek a pénzmosás ellen

A pénzmosás elleni küzdelem és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozása kulcsfontosságú kérdés a globális pénzügyi ökoszisztéma stabilitásának szempontjából. Ez a törekvés talán Európában a kifejezettebb, ahol számos, igen súlyos pénzmosási esetet jelentettek az elmúlt években. A pénzmosás egy olyan globális probléma, éppen ezért összehangolt megközelítést és együttműködő hozzáállást igényel a kezelése. A koronavírus sem állíthatja meg ezt a folyamatot. Máltán például egészen komolyan veszik a témát.

2018-ban az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) kiemelte azokat a területeket, ahol erősíteni kellett a pénzmosás elleni intézkedéseket, felügyeletet és szankciókat. A Moneyval, a testület, amely felügyeli, hogy tagjai megfelelnek-e a nemzetközi pénzmosás elleni normáknak is számos ajánlást fogalmazott meg.

Máltán a FIAU (Pénzügyi Hírszerzési Egység) létrehozásával sok minden megváltozott. A szervezet feladata a gyanús pénzmozgások, valamint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának gyanújáról szóló bejelentések elemzése, a rendőrséggel együttműködve. A FIAU számos pénzügyi és nem pénzügyi szolgáltató céget és szakembert felügyel és figyel, és pénzbírság és egyéb szankciók kiszabására is jogosult. A FIAU 2002-ben mindössze három tisztviselővel kezdte meg működését, ma a jelentős beruházásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően 75 munkavállalóval büszkélkedhet. A szervezet a halad a korral, modern elemző szoftvereket és mesterséges intelligenciát is használnak a hatékony kockázatértékelési érdekében.

Mi sem mutatja jobban a FIAU-hoz hasonló felügyeleti szervek létjogosultságát, hogy tavaly már 2778 gyanús tranzakcióval kapcsolatos bejelentés érkezett be, ami 157%-os növekedést jelent 2018-hoz képest. A FIAU, bár önálló egységként funkcionál, szorosan együttműködik a hatóságokkal, úgy mint a Máltai Pénzügyi Szolgáltatási Hatóság és a Máltai Szerencsejáték Hatóság.

Ahogy az elején is említettük, a pénzügyi bűncselekmények elleni küzdelemben folytatott nemzetközi együttműködés szintén döntő jelentőséggel bír. A FIAU proaktív módon megosztja az információkat nemzetközi szervezetekkel és ezeknek az úgynevezett “spontán hírszerzési jelentések”, száma kétszeresére emelkedett 2018-ban (1548) az előző évhez képest (749). A hatóság tavaly mintegy 4 millió euró összegű bírságot szabott ki, ami közel 700-szoros növekedést jelent 2017-hez képest. 2017-ben a bírságok összege 61 145 euró volt, 2018-ban pedig 996 180.

Nem könnyű, de a jelenlegi helyzetben is folytatni kell, lehetőség szerint online módszerekkel, a pénzmosás elleni harcot. Málta, akárcsak sok más ország, márciustól májusig kvázi bezárt. A bíróságok zárva voltak, munkavállalók nagy része otthonában izolálta magát. A kormányok az emberéletek megmentésére, a fertőzési görbe ellaposítására és a negatív gazdasági hatások enyhítésére koncentráltak. Azonban a rendkívüli helyzet ellenére is folytatták a pénzmosás terjedése elleni harcukat.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>