Máltai cégalapítás előnyei

Málta az Európai Unió egyik legalacsonyabb adózású tagállama, így igen meglepő, hogy a közösségi jogszabályok tiszteletben tartásával lehet olyan máltai céget alapítani, amely az offshore cégekhez mérhető adózási előnyöket kínál.

A Földközi-tenger közepén található kis szigetország a 2004-es uniós csatlakozáskor is megtartotta nagyon kedvező adózási rendszerét, illetve egy sor újabb ösztönző eszközt vezettek be. Ennek köszönhetően egyre több külföldi alapít Máltán céget vagy európai befektető esetén telepedik át más EU-s tagállamból, de sokan valóban a mediterrán paradicsomba is költöznek. A máltai cégek a szaknyelvben onshore-nak minősülnek, az offshore jellegű megkülönböztetés megszűnt, a külföldi vagy külföldi illetőségű befektetők mégis nagyon jól járnak a máltai adókkal. Ez úgy lehetséges, hogy a külföldi befektetők rendkívül kedvező adózással számolhatnak, amelyeket az Európai Unió is elfogad. Málta így már nem offshore terület, de továbbra is az EU legalacsonyabb adózású tagállamai közé tartozik. Mivel a globális gazdasági válság az okos pénzügyi politika miatt teljesen elkerülte a szigetországot, a máltai cégalapítás nemcsak nagyon adóhatékony, de kifejezetten biztonságos befektetésnek is bizonyult.

A máltai cégalapítás legfőbb előnye: A híres máltai 6/7-es visszatérítési rendszer

A leglényegesebb máltai adózási előny kétségkívül az, hogy a befizetett társasági adóból a részvényesek osztalékfizetéskor annak jelentős részét visszaigényelhetik, ily módon a részvényesek visszakaphatják szinte a teljes befizetett társasági adót. A máltai cég adózása a gyakorlatban tehát úgy alakul, hogy a cég befizeti a hivatalos 35% társasági adót. Ha azonban a máltai cég tulajdonosai nem máltai adóilletőségűek, tehát külföldiek, akik nem Máltán laknak, akkor ennek általában a 6/7-ét visszakapják. Így a tényleges adóteher csak öt százalék. A Máltán alapított cégek részvényeseinek nem kell sokat várniuk az adóvisszatérítések kifizetésére. A törvény szerint a visszafizetés a befizetési hónap utolsó napját követő 14 napon belül megtörténik.

Máltai holdingok adókedvezményei

Máltán bejegyzett cég által kapott osztalék és a leányvállalatának értékesítéséből származó nyereség teljes adómentességet élvez, amennyiben az osztalékként kifizetésre kerül a részvényeseknek. Bizonyos körülmények között az így keletkezett jövedelem után nem áll fenn adófizetési kötelezettség, vagyis az adóvisszatérítés intézményére sincs szükség.

Máltai cégek egyéb kedvezményei

A máltai adóelőnyök egyre több európai és harmadik országból érkező befektetőt vonzanak. A máltai cégformák közül a “trading company”, azaz a kereskedőcég a leggyakoribb. Nemcsak kisebb befektetők jelentek meg azonban a máltai piacon. Málta híres a fogadási és az online játékpiac szereplőinek nyújtott adókedvezményekről is. A legújabb befektetői csoport pedig a hajó és repülőgép bejegyzőké, akik szintén megtalálják számításukat a mediterrán szigetországban.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>