Málta utat épít a tengeren

A világ kilencedik legkisebb országában – fejlett ipar hiányában – a gazdaság egyik hajtómotorját az üzleti szolgáltatások alkotják. A kormányzat igyekszik kedvező intézkedéseket bevezetni annak érdekében hogy az idegenforgalom mellett ez az iparág is fejlődjön és a külföldi befektetők figyelmét Ciprus helyett Máltára irányítsák.

A máltai cégjogi szabályozásra nagy hatással volt a brit fennhatóság, ezért a legelterjedtebb társasági forma a Limited (Ltd), amely korlátolt felelősséget biztosít a tulajdonosok számára. A cégbejegyzés elektronikus úton történik és egy-két nap alatt megtörténik a regisztráció. A társaság alaptőkéjének 20%-át be kell fizetnie a tulajdonosoknak alapításkor, azonban lehetőség van arra, hogy csak 1.200 EUR alaptőkével hozzák létre a céget.

A cégek nyereségét 35%-os társasági adó terheli, amely a második legmagasabb az Európai Unióban. Ennek hatására a többi Uniós tagállam általában nem tekint offshore helyszínként Máltára, azonban az adórendszer mégis vonzó maradt a helyi cégek részére az ún. adóvisszatérítési eljárásnak köszönhetően. A módszer lényege, hogy a nyereséges vállalkozásnak meg kell fizetnie a 35%-os társasági adót az üzleti év végén, azonban ha egyidejűleg a társaság osztalékot fizet a tulajdonosok részére, akkor az adóhatóság a megfizetett adó 6/7-ét visszatéríti a tulajdonosoknak. Az adóvisszatérítés hatására a társasági adó tényleges mértéke csupán 5%. A holding cégekre további adóelőnyök vonatkoznak, ugyanis teljes mértékben adómentesnek minősülnek egyes befektetési jellegű jövedelmek, ide tartozik például az osztalék és az üzletrész eladásából származó nyereség. Az elmúlt időszakban a fentiekhez hasonló szabályozást alakítottak ki a szabadalmak és a védjegyek tekintetében is, de úgy tűnik, hogy a folyamat még korántsem ért véget. Málta nemcsak belföldön, hanem nemzetközi szinten is mentesít egyes jövedelmeket az adózás alól, ugyanis számos olyan adóegyezményt kötött, melyek további lehetőségeket rejtenek ezen a területen.

Úgy tűnik, hogy Málta nemcsak az Uniós adóversenybe szállt be, hanem a pénzügyi vállalkozásokat is igyekeznek Máltára csábítani. Az európai szabályok ezen a területen egységesek, de ahol eltérést engednek azt a helyiek igyekeznek kihasználni. Egyre több szakember foglalkozik  befektetési alapok létrehozásával, illetve Uniós pénzügyi engedélyek megszerzésével is. Magas színvonalú üzleti szolgáltatásokat azonban nem lehet fejlett bankrendszer nélkül elképzelni. A pénzügyi rendszer két legmeghatározóbb szereplője az HSBC és a Bank of Valletta, amelyek a máltai GDP 170%-nak megfelelő vagyon felett rendelkeznek. A két hitelintézeten kívül a török Akbank bír még jelentős érdekeltséggel a szigeten.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>