Málta támogatja és szabályozza a blockchain technológiát, akárcsak a kriptovalutákkal kapcsolatos innovációt

A pénzügyi szolgáltatásokért, digitális gazdaságért és innovációért felelős máltai államtitkár közzétett egy konzultációs dokumentumot egy központi máltai digitális innovációért felelős hatóság létrehozásáról, kiadott továbbá egy ajánlást a megosztott könyvelési technológiát (DLT, Distributed Ledger Technology) használó platformok és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatók minősítéséről. A dokumentum magában foglalja a máltai kormány válaszait a javasolt virtuális pénznemekről szóló jogszabály (Virtual Currencies Act) módosításaival kapcsolatban, valamint az erre vonatkozó további információkat. A módosítást az ICO-ról, a virtuális fizetőeszközökről és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokról szóló vitadokumentumra (a „Vitadokumentum”) érkezett visszajelzések alapján eszközölték.

Ez a vitadokumentum a következő három törvénytervezet tárgyalja:

  1. A máltai digitális innovációról szóló kormányzati törvénytervezetet (Malta Digital Innovation Authority Bill, „MDIA” Bill), amely megalapozza a központi illetékes hatóság létrehozását;
  2. a virtuális fizetőeszközökről szóló törvénytervezetet (Virtual Currencies Bill, „VC” Bill), amely tartalmazza a javasolt virtuális pénznemekről szóló jogszabály változásait, és jogi keretet biztosít az ICO-k és a virtuális fizetőeszközök közvetítésének szabályozásához, valamint
  3. a technológiai megegyezésekről szóló törvénytervezetet (Technology Arrangements Bill, „TAS Bill”), amely keretet biztosít a DLT-platformok auditorainak és rendszergazdáinak regisztrációjához, illetve azok minősítéséhez.

Örömmel látjuk, hogy a máltai kormány napirendjén a blokklánc technológia és innováció előkelő helyet foglal el. Továbbá örömmel fogadjuk a kormány nyitott megközelítését, amely szerint ugyan nem kötelezi el magát az ilyen gyakorlati alkalmazások bevezetése mellett, de elismeri a megosztott könyvelési technológia virtuális fizetőeszközök átutalásán kívüli számos alternatív alkalmazási területét, mint például a szavazási folyamatok, amelyeknél lehetővé teszi a szavazók számára, hogy okostelefonjuk segítségével szavazzanak, és az ellenőrizhető eredmények majdnem azonnal elérhetővé váljanak, vagy a betegek bizalmas egészségügyi információinak megosztása két kórház között, anélkül, hogy az a magánéletet bármely módon megsértené. A vitadokumentum helytállóan rámutat a DLT alappilléreire:

  1. Információk megosztása – Egy megosztott digitális főkönyv az összes egyenrangú (P2P) hálózaton történt tranzakciót feljegyzi.
  2. Decentralizáció – A digitális főkönyv decentralizált, amely kiküszöböli a központi igazoló hatóság szükségességét.
  3. Titkosítás – Az összes elküldött információ titkosított, és minden előfordulás feljegyzésre kerül, ezzel biztosítva, hogy nem történnek illetéktelen módosítások.
  4. Biztonság – Titkos kulcsok biztosítják, hogy a titkosított információkat a magánélet megsértése nélkül lehet megosztani.

Az elkövetkező napokban további részletes és friss információkat fogunk biztosítani a vitadokumentumról, valamint a három javasolt törvénytervezetről.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>