Málta stratégiát vált a globális minimumadó miatt

Málta régóta hangozgatja, hogy egy ország versenyképességét az adók szintje határozza meg. Az alacsony társasági adó hatalmas vonzerő a befektetőknek, és ezt ki tudná jobban, mint ők, ahol mindössze öt százalékos az effektív társasági adó. A kormánynak sikerült anélkül növelnie a bevételeket, hogy jelentősen megemelte volna a helyi vállalkozások és magánszemélyek adóterheit. Legalábbis eddig. A globális, 15 százalékos társasági adóra vonatkozó javaslat azonban véget vethet a paradicsomi állapotoknak.

Az olyan kisebb uniós országok, mint Írország, Észtország és Málta az alacsony adózásra építették a gazdasági stratégiájukat. Nem meglepő tehát, hogy a 15 százalékos globális adó bevezetése ezeknek az országoknak nem jó hír. Márpedig a 130 ország támogatását élvező, a G7-ek döntését támogató OECD javaslat is arra utal, hogy márpedig lesz fix globális adó. Bár a megállapodást még ratifikálni kell, erre jó eséllyel a G20-ak októberi olaszországi találkozóján sor is fog kerülni, de a bennfentesek szerint nincs visszaút. Mint ismeretes, a 15 százalékos adót a világ legnagyobb multinacionális vállalataira vetnék ki.

A máltai pénzügyminiszer, Clyde Caruana egy interjúban azt mondta, hogy Málta támogatja a méltányosabb adószabályok tervét. Ez így igaz, mert ha nem így lenne, akkor Máltát kihagyták volna a tárgyalásokból. Amennyiben a várakozásoknak megfelelően a G20-ak áment mondanak globális társsági adóra, az egyes országoknak is be kell azt emelniük a jogrendszerükbe előbb-utóbb. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a 15 százalékos társasági adó várhatóan csak 2023-ban lép hatályba, de az elkövetkező hónapokban számos technikai kérdésre kell még választ találni.

Ilyen technikai kérdés többek között az úgynevezett „carve-out” megállapodás, amely lehetővé tenné, hogy bizonyos országok egy kimaradási-záradékkal továbbra is alacsonyabb adókörnyezetet biztosíthassanak. Caruana megerősítette, hogy Málta mindent meg fog tenni adórendszere védelmében, és erre vonatkozó javaslatait októberig megküldi az OECD-nek.

Az alacsony adókörnyezettel befektetőket bevonzani, és törekedni, hogy ezt a jövőben is megtehessék szép terv, de az országnak ki kell találnia valamit a versenyképessége megőrzése érdekében. Ezt egy hatékonyabb oktatási rendszer létrehozásával, valamint a jogrendszer gyökeres reformjával lenne érdemes kezdeni. Utóbbi az igazságszolgáltatás folyamatát is gyorsítaná, ami jelenleg Málta egyik gyenge pontja.

Ezen felül az államháztartást célzott adózási rendszer révén fenntarthatóvá kell tenni. Ennek egyik módja a vagyonadó bevezetése lenne, mert az nem róna aránytalanul nagy terhet sem a munkaadókra, sem a munkavállalókra. A globális adó bevezetésével az alacsony adózásra épített gazdasági stratégia megrendülhet, ezért valóban sürgetővé válhat, hogy Málta egyéb gazdaságélénkítő megoldásokat keressen.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>