Málta elsőként szabályozza a kriptovalutákat

2018-ig egyetlen kormány sem tett valódi lépéseket a kriptovaluták szabályozása érdekében, így Málta az első, aki szabályozást dolgozott ki a kriptovalutákkal kapcsolatban. Málta parlamentje három olyan törvényjavaslatot fogadott el, amelyek jogbiztonságot adnak a kriptopénzt használó vállalkozások számára. Az ország politikai döntéshozói július 4-én hagyták jóvá a harmadik és egyben végső olvasatot.

A világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a napi 1 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító Binance 2018 márciusában jelentette be, hogy Máltára költözik a központja. Már akkor is sokan úgy gondolták, hogy kis szigetország lehet a blokklánc innováció és ökoszisztéma európai központja. A Binanace egyébként azért döntött Málta mellett, mert Málta kormánya olyan támogató törvényeket hozott, amelyek stimulálják a helyi a blockchain ipar fejlődését és piaci szereplők nyugodt munkáját.

A közelmúltban a OKEx és a BitBay is úgy döntött, hogy a szigetországra helyezi át működését. Ezekkel az előzményekkel egyáltalán nem meglepő, hogy Málta lett az első olyan ország, ahol olyan törvényjavaslatot fogadott el a parlament, amely jogbiztonságot ad a kriptopénz vállalkozások számára.

A Digitális pénzügyi eszközökről szóló törvény (VFA) Az elsődleges tokenkibocsátásokat (ICO-kat) szabályozza. A Máltai digitális innovációs hatóságról szóló rendelet (MDIA) egy olyan szektor-specifikus testület felállítását irányozza elő, amely a törvényben meghatározott egyes irányadó elvek kidolgozását és végrehajtását szabályozza. Az újonnan kialakított testületnek szabályozási funkciói is lesznek. Végül, az innovatív technológiai megállapodásokról és szolgáltatásokról szóló törvény (ITASA) definiálja a blokklánc alapú vállalkozásokat, és azokat jogilag elismerté teszi.

A döntéshozók abban reménykednek, hogy a máltai parlament lépése olyan szabályozott működési környezetet teremt a befektetők és vállalkozások számára, ahol minden eszköz adott, így ez remélhetőleg további befektetéseket vonz az országba. Joseph Muscat miniszeterelnök már többször kijelentette, hogy hogy a kriptopénz a pénz elkerülhetetlen jövője. A döntés után pedig úgy nyilatkozott, hogy hogy Málta célja, hogy az ország a piacvezetők globális központjává váljon az új szektorban.

A kriptopénz megítélése világszerte változó. Kínában és Dél-Koreában például a Bitcoin használatát tiltó szabályokat hoztak még korábban, illetve India „kriptopénz-tilalma” július 4-én lépett életbe. A döntés nagy felháborodást keltett, de a kriptotőzsdék még reménykednek, hogy a tiltás csak átmeneti lesz. Az országok többsége viszont teljes tiltás helyett szabályozást tervez. Az Egyesült Államok, Szingapúr, Kanada, Hongkong, vagy Svájc is hivatalos útmutatót tett közzé a token kereskedelemre és a kriptovaluta váltásra vonatkozóan, illetve jelezte későbbi szabályozási szándékát, vagyis a többség nem a tiltás mellett tette le a voksát.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>