Luxemburg is offshore helyszín?

A Paradise-iratok után ismét újságírók füleltek le pénzmosásgyanús cselekményeket, de ezúttal Európában, egész pontosan Luxemburgban. A feltárt adatok alapján Luxemburg befektetési alap piaca hemzseg a gyanús tranzakcióktól és offshore cégeltől, amivel segíti a pénzmosást és az adóelkerülést. A kormány cáfol.

Az OpenLux vizsgálat során a Le Monde, a Le Soir, a Miami Herlad és a Sueddeutsche Zeitung újságírói jártak utána az ügyleteknek, melynek során mintegy 4 millió olyan dokumentumot és 260 ezer vállalkozás adatait világították át, amelyek Luxemburg 4500 milliárd eurós alapkezelői piacához köthetőek. Azért kell az alapok végbefektetőinek vagy kedvezményezettjeinek a nevét nyilvánossá tenni, hogy pénzmosás gyanúja esetén a hatóságok vizsgálódni tudjanak. Ezt a luxemburgi törvények szerint is kötelező megtenni, a vizsgálatból mégis az derült ki, hogy a zártkörű alapok több mint 80%-a esetén ez nem történt meg. Ez a 80%-os arány azt jelenti, hogy a luxemburgi alapkezelő piac nagyrészt a hatóságok előtt rejtetten, feltehetően offshore jelleggel működik, hiszen nem férnek hozzá az adatokhoz.

A luxemburgi pénzmosás elleni törvény értelmében a haszonélvező az, aki a részvények vagy szavazati jogok több mint 25%-át birtokolja közvetlen vagy közvetett formában. Amennyiben ilyen tulajdonost nem lehet meghatározni, akkor a vezető pozíciókban lévőkről kell adatot szolgáltatni. A vizsgálat szerint a befektetési alapok nagy részénél éppen ezért nem voltak feltüntetve a végbefektetők, mert nem tudták azonosítani a tényleges tulajdonost, jelen esetben a befektetőt.

A luxemburgi kormány az ügy kirobbanása után nyilatkozatban utasította el a pénzmosás elleni intézkedéseinek hiányosságaira és az offshore cégekre vonatkozó vádakat. Jelezték azt is, hogy az átláthatóság biztosítására a honlapjukon közzétették az országban bejegyezett vállatok jegyzékét, illetve a tényleges tulajdonosok nyilvántartását. A vizsgálat által feltárt 80%-os adatszolgáltatási hiányosságot nem kommentálták, csak annyit tettek hozzá, hogy 2020 év végén az alapok 90%-a esetében hozzáférhetőek voltak ezek az információk.

A kormány szerint az ország teljes mértékben megfelel az európai uniós és a nemzetközi adóügyi szabályozásnak és átláthatósági normának, és alkalmazza is azokat. Ezt alátámasztja az is, hogy sem az Európai Unió, sem pedig az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nem azonosított ártalmas adóügyi vagy offshore gyakorlatot Luxemburgban.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>