Lettország lehetett Észak-Korea privátbankja?

Lettországban állítólag nem csak az ABLV Bank, hanem összesen hat bank segített pénzt mosni Észak-Koreának. Az offshore tevékenységek szárnyaltak az utóbbi években, a legfrissebb adatok szerint a külföldiek betétállománya 2015-re már jóval meghaladta a lett állampolgárok betétállományát. A lett kormány komoly szigorításokra készül és eltökéltek, hogy felszámolják az egész pénzügyi szektort átszövő offshore bankrendszert.

Ez év februárban jelentette be az Európai Központi Bank (EKB), hogy felszámolják a pénzmosási ügybe keveredett lett ABLV bankot. A lépés előzménye az volt, hogy az amerikai pénzügyminisztérium azzal vádolta meg Lettország harmadik legnagyobb bankját, hogy közreműködött abban, hogy ügyfelei kijátsszák az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióit, továbbá kapcsolata van Észak-Korea fegyverfejlesztési programjával. Az amerikaiak vádját követően a bank összeomlott.

A központi bank közleménye is megerősítette, hogy Lettország harmadik legnagyobb bankja csődközeli helyzetben van, luxembourgi leánybankjánál pedig az összeomlás jelei tapasztalhatók. A lépéssel az EKB először élt a 2014-ben ráruházott euróövezeti bankfelügyeleti jogával.

Az országban nem csak egy, hanem összesen hat bank érintett pénzmosási ügyben. Az Egyesült Államok azért pécézte ki épp az ABLV-et, mert az ország pénzügyi felügyelete nem bírságolta meg a pénzintézetet, míg a másik öt bankot szimbolikus büntetést szabott ki. Mint ismeretes, a felügyeleti szervek még 2016-ban 1,6 millió eurós bírsággal sújtották az öt sáros bankot, amit többen nevetségesen kevésnek tartottak és látszatintézkedésnek tituláltak. Ekkor az ABLV-t azért nem büntették meg, mert korábban már kapott egy rekordösszegű, 3,2 millió eurós bírságot, és az Észak-Koreával való együttműködésre akkor még nem volt bizonyíték.

Lettországban a külföldiek betétállománya 2015-re már jóval meghaladta a lett állampolgárok betétállományát. A lett pénzügyminiszter is beismerte, hogy olyan sebességgel nőtt az offshore-business, hogy a szervek nem tudtak lépést tartani velük. A lett jegybank és pénzügyminisztérium most azon kezd dolgozni, hogy felszámolja az offshore bankrendszert, ami átszövi az ország pénzügyi szektorát. Ennek részeként többek között megtiltanák a külföldi kirakatcégeknek, hogy betétet helyezzenek el lett bankokban, illetve azok a bankok, amelyek nem tudnak megélni az ország saját betéteseiből, be kell, hogy zárjanak.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>