Lejárt az amerikai LLC-k ideje?

Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok kifüstöli a különböző államaiban bejegyzett LLC-ket, ugyanis jövőre már nem csak az FBAR kötelezettségüknek kell eleget tenniük az amerikai céggel rendelkező külföldi tulajdonosoknak, hanem sokkal szigorúbb és összetettebb jelentést kell készíteniük a cég tranzakcióiról.

Eredetileg az LLC-k, amiknek teljes egészében külföldi tulajdonosa volt, különös elbírálásban részesültek, nem kellett sem bevallást, sem beszámolót benyújtaniuk, adóbevallást készíteniük. Bár bevezették, hogy ezeknek a cégeknek évente egy ún. FBAR nyilatkozatot kellett tenniük az adóhatóságnak, amelyben a 10 ezer USD feletti bankszámla-egyenleggel rendelkező társaságokra terjedt ki. Sokan nem is vették komolyan, mert leginkább az amerikai adózónak minősülő magánszemélyek ellen szól ezen szabályozás, de úgy tűnik, hogy egy nemrég elfogadott szabály miatt jelentősen növekszik az összes LLC transzparenciája. A jogalkotó kiemelte, hogy sokan támadják az USA-t a külföldiek körében is népszerű LLC rezsimje miatt, amin itt az ideje változtatni. A cégek adózási státusza most sem fog megváltozni, de a sok adminisztratív és megnövekedett pénzügyi terhek már nem teszik olyan vonzóvá ezeket az amerikai társaságokat.

Az új szabályozás abban az esetben érinti az egyes cégeket, amennyiben azoknak az év valamelyik szakában legalább 25%-ban (közvetlenül vagy közvetetten) külföldi tulajdonosuk volt. Az ilyen társaságoknak a következő információt kell közölniük:

  • Minden természetes és jogi személy neve, üzletvezetési helye, tevékenységei és országok, ahol üzleti tevékenységét végzi, illetve ahol letelepedett, aki:

  1. kapcsolt viszonyban áll, és

  2. volt valamilyen tranzakciója a társasággal az üzleti év során;

  • A társasággal az előző bekezdésben említett kapcsolt viszony természete;

  • A kapcsolt fél és a társaság közötti tranzakciók részletezése.

A jelentést az 5472-es nyomtatvány segítségével kell teljesíteni, amihez a társaságnak továbbá amerikai adószámot (EIN vagy TIN) is kell igényelnie, amennyiben eddig nem rendelkezett vele. Ez az igénylés a tényleges tulajdonos személyéhez köthető. Ugyanitt fontos kiemelni, hogy a regisztráció során az amerikai adóhatóság deklaráltan nem ismeri el a „nomineekat” vagy a „trusteekat”, tehát névleges tulajdonosokkal nem érdemes próbálkozni. A jelentés elmulasztása egyébként tranzakciónként $10,000 büntetést vonhat maga után, ami 90 nap után további $10,000-ral emelkedik és utána további $10,000-ral minden 30. nap után. Nem titkolt cél, hogy ezeket az adatokat az amerikai adóhatóság nemzetközi információcserére is fel kívánja használni, vagyis lejelenti majd az LLC külföldi tényleges tulajdonosát az illetékes adóhatóság részére.

Akik a hír hallatán szabadulnának társaságuktól, ezt 2017. december 13-ig tehetik meg „büntetlenül”. Amennyiben eddig az időpontig hivatalosan is bezárják cégüket, nem szükséges ezt a bevallást elkészíteniük és büntetésre sem kell számítaniuk. Azoknak akik mégis kitartanak, 2018-ban kell elkészíteniük a bevallást a 2017-es pénzügyi évre vonatkozóan.

Érdemes odafigyelni, mert a szabályozás a nem csak USA-ban regisztrált külföldi társaságokra vonatkozik, de érinti azokat is, amelyek ugyan külföldön lettek bejegyezve,de üzleti tevékenységüket USA-ban végzik. Hogy ez pontosan mely tevékenységeket jelenti még az amerikai jogszabály sem írja le, habár minden olyan tevékenység, ami nem a passzív jövedelem bevételen alapul már megfelelő alapnak bizonyul ebben a kérdésben.

A jogszabály változással az amerikai hatóságok ki akarják emelni a nemzetközi sztenderdek és az információcsere iránti elkötelezettségüket. A gyakorlatban ez ad egy eszközt a hatóságoknak, hogy megfeleljenek a nemzetközi egyezmények, szerződések elvárásainak, beleértve az államok közötti információcserét.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>