Lehet, hogy Sárközy is adót csalt?

Hivatalos eljárás indul Nicolas Sárközy volt francia államfő ellen, illegális kampányfinanszírozás miatt. A nyomozás már öt éve folyik, egy ideig őrizetbe is vették a volt francia kormányfőt.

A volt francia államfőt 2007-es kampányának finanszírozása miatt rendelték be tanúvallomást tenni még március végén. Sárközyt a korrupcióval, pénz- és adóügyi csalásokkal foglalkozó rendőrségi központ idézte be kihallgatásra, de haza nem mehetett, mert őrizetbe vették. Sajtóértesülések szerint a volt elnök ellen a többek között korrupció, befolyással való üzérkedés, állami pénzek elherdálása és adóelkerülés miatt is vádat emelhetnek.

Először Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető egyik fia, Szeif al-Iszlám állította azt Sárközyről egy 2011. márciusi interjúban, hogy pénzt kapott a líbiai kormánytól, majd egy francia újság, a Mediapart 2012-ben publikált cikke is foglalkozott a dologgal, amikor az újság egy líbiai dokumentumot közölt, mely szerint Moammer Kadhafi líbiai diktátor ötvenmillió euróval támogatta a politikus 2007-es elnökválasztási kampányát. A francia ügyészség csak 2013-ban kezdett el vizsgálódni az ügyben, vagyis, maga a nyomozás öt éve tart. 2016. novemberében a Sárközy által mindig tagadott ügy új fordulatot vett. Ekkor egy Ziad Takieddine nevű üzletember vallomást tett, melyben azt állította, hogy ötmillió euró készpénzt vitt több fordulóban Tripoliból Párizsba 2006 végén, 2007 elején, majd átadta Claude Guéant-nak, Sárközy kabinetfőnökének, illetve magának a politikusnak.

A francia hatóságok feltételezése szerint Sárközy összesen 50 millió eurót kaphatott a Kadhafi-rezsimtől, ami több mint kétszerese a 21 millió eurós kampányfinanszírozási limitnek. Az ügylet azért is törvényellenes, mert a törvények tiltják a kampányok külföldi finanszírozását.

Az volt államfőnek nem ez az első korrupciós ügye. Korábban egy másik kampányfinanszírozási ügy miatt már vád alá helyezték és 13 másik emberrel együtt kell bíróság elé állnia a 2012-es elnökválasztási kampány törvénytelen finanszírozása miatt, mert ő és a pártja többet költött el a megengedettnél. Ráadásul Sárközy nem az első államfő, akinek meggyűlik a baja a kampányok finanszírozását végző független szervezet, a Kampányszámlák Nemzeti Bizottságával. Jacques Chirac szintén volt jobboldali elnököt 2011-ben két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mert még Párizs főpolgármestereként a városháza költségvetéséből finanszírozta a pártja munkatársait.

Nicolas Sárközynek és Moammer Kadhafi kapcsolata igen bonyolult. Röviddel azután, hogy elnökké választották, meghívta őt franciaországi állami látogatásra, és hatalmas pompával fogadta Kadhafit. Később azonban Franciaország állt a líbiai hadsereg elleni NATO-hadjárat élére, amely Kadhafi bukását eredményezte.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>