Lehet-e Magyarország Európa K+F központja?

Miközben az OECD szigorítja a szellemi termékekkel kapcsolatos kedvezmények nemzetközi szabályait, az európai tagállamok adórendszerben is változások történtek. Könnyen lehet, hogy emiatt az Unión belül több multinacionális cég is Magyarországra telepíti K+F központját, de számos mediterrán ország is pályázik erre a státuszra.

Régóta folyik a verseny a világ országai között, hogy a multinacionális vállalkozások lehetőleg náluk folytassák magas hozzáadott értékű tevékenységüket. Ennek érdekében mindenki igyekszik komoly adókedvezményeket adni a különféle szellemi termékek (gyártási technológia, védjegy stb.) után. A modell hosszú évek óta jól működik. Több világcég is él azzal a lehetőséggel, hogy az immaterális eszközeit alacsony adókulcsot alkalmazó országban alapított leányvállalatának tulajdonába adja, ezzel javítva adózási pozícióit.

Csakhogy e módszer felveti az adóelkerülés gyanúját, ezért az OECD a BEPS akciótervben rögzítette, hogy az immateriális eszközökhöz kapcsolódó kedvezményeket csak annak a társaságnak lehet biztosítani, amely hozzájárult az eszközök előállításához, és csak olyan arányban, amilyen arányban abban közreműködött. Ez az előírás lépéskényszerbe hozza a multinacionális vállalatokat, hiszen nem lesz elegendő csak a jogdíjkedvezmények alapján dönteni egy-egy tevékenység helyéről, hanem a társasági adó kulcsa is meghatározóvá válik.

Erre a lehetőségre csapott le Magyarország. 2016 nyarán úgy szigorodott a jogdíjra vonatkozó szabály, hogy nem a teljes jogdíjbevétel 50 százalékával csökkenthető az adóalap, hanem a jogdíjból származó nyereség felével. A jogdíjra jogosító eszközök meghatározása szintén teljes mértékben megfelel az OECD előírásainak, hiszen nem minősül már jogdíjnak védjegy, a know-how és az üzleti titok hasznosítása. Ezen változások, no meg az Európában legalacsonyabbnak számító társasági adókulcs, a K+F tevékenység után járó adókedvezmény miatt Magyarország vonzó célpont lehet az immaterális javaikat adózási szempontból optimálisan hasznosítani kívánó vállalkozások számára. Ugyanitt fontos kiemelni, hogy számos más európai helyszín (pl. Ciprus, Hollandia) is versenybe szállt a K+F versenyben, hiszen ezek az államok is a fentiek szerint módosították a jogdíjak adózására vonatkozó szabályaikat, azonban számos más (nem feltétlen adózási jellegű) kedvezményt is biztosítanak a K+F területén.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>