Küszöbön az újabb offshore botrány?

Egyes vállalatok előszeretettel „használják” Mauritiust adóelkerülés céljából, így épp azokat a legszegényebb afrikai államokat rövidítik meg, ahol az üzleti vállalkozásaik vannak – derült ki a napokban napvilágot látott „Mauritius Leaks”-ből.

Az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) nevű nemzetközi tényfeltáró újságíró-szervezet neve a Paradise-papers kapcsán lehet ismerős, hiszen ők dolgozták fel a kiszivárogtatott adatokat. Most ismét olyan információkhoz jutottak, ami sokaknak fájhat. A főszereplő ebben az esetben is egy ügyvédi iroda; a bermudai székhelyű, de a mauritiusi irodával is rendelkező Conyers Dill & Pearman. Innen származik az a mintegy 200 000 bizalmas adat, ami most a birtokukba került. A „Mauritius Leaks” anyagából kiderül, hogy az ország hogyan segíti a vállalatokat az adózás elkerülésében.

Mauritius 46, többnyire szegény, országgal kötött a kettős adózás előkerüléséről szóló megállapodást. Bár ezeket a megállapodásokat többek között az OECD is szorgalmazta a 90-es években, most épp ezek teszik lehetővé, hogy a vállalatok a sokkal alacsonyabb adókulcsot alkalmazó Mauritiuson fizessenek adót, még akkor is, ha magasabb adózású országokban, például Ugandában folytatnak üzleti tevékenységet. Ennek pedig éppen a rendkívül szegény afrikai államok isszák meg a levét, mert így igen jelentős mennyiségű adóbevételtől esnek el: a becslések szerint a szegényebb országok évente akár 100 milliárd dollárt veszítenek az olyan offshore területekkel kötött adómegállapodások miatt, mint például a Mauritius.

A jelentés kitér arra is, hogy több, magasrangú kormányzati tisztviselők érdekkörébe tartozó kenyai társaság is igyekezett cégeket regisztrálni és leányvállalatokat alapítani Mauritiuson, miután a két ország 2012 májusában aláírta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást.

A mauritiusi kormány felháborodottan reagált az ICIJ-jelentés állításaira, mondván, hogy az információt jogellenesen szerezték be, ráadásul az megtévesztő és teljeséggel helytelen következtetéseket von le. Mauritius azzal vádolja az ICIJ-t, hogy megsértette a sziget hírnevét, és nyomozást rendeltek el, hogy kiderüljön, hogyan és miért hatoltak be illetéktelenek az informatikai rendszerbe. A kormány arra is emlékeztetett, hogy az ország nem szerepel az EU feketelistáján, és az ország adózási gyakorlata megfelel a nemzetközi normáknak, ideértve az átláthatóságra és információcserére, az adóalap-erózióra és a nyereségátcsoportosításra vonatkozó ajánlásokat.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>