Könnyebb lett a transzferárazás

Még 2017 év végén alakították át a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) transzferárazással foglalkozó egységét. A reformnak köszönhetően gördülékenyebbé és egyszerűbbé vált a szokásos piaci árra vonatkozó kérelmek elbírálása és átláthatóbbak lettek a transzferárakra vonatkozó szakmai szempontok és gyakorlatok.

A legtöbb gazdasági ügylet árát a piac alakítja ki, ezáltal a független felek között létrejön a mindig változó piaci ár. Ezt hívjuk szokásos piaci árnak (APA). Vannak azonban olyan ügyletek, amelynek a szereplői egymástól nem függetlenek. Ilyen esetben előfordulhat, hogy egymás között nem a piaci árat alkalmazzák, hanem annál magasabb vagy alacsonyabb értéken kereskednek egymással. Ezt nevezzük elszámolói árnak vagy transzferárnak.

Az agresszív adótervezés megakadályozása érdekében életre hívott BEPS akcióterv érvényesítése kapcsán is fontos kérdés a transzferár, hiszen ennek az az egyik célja, hogy megakadályozza, hogy a felek a transzferárral trükközzenek. A NAV 2017-ben hívta életre a Transzferár Ellenőrzési és Módszertani Osztályt (TEMO). A lépés levette a terhet a szokásos piaci ár megállapítási osztály válláról, így a megállapítására vonatkozó kérelmek elbírálása, és a transzferár ellenőrzések támogatása hatékonyabbá vált.

A legfrissebb tapasztalatok szerint a transzferárakkal kapcsolatos feladatok megosztása érezhetően meggyorsította az APA osztály munkáját. A 2017 végén, illetve a 2018-ban kezdeményezett egyoldalú eljárásokat, amelyek során nem kerül sor másik érintett ország adóhatóságának bevonására, jellemzően sikerült a jogszabályban előírt 180 napos határidőn belül lezárni.

Aki először vesz részt egy APA-eljárásban, azt az elején meglepheti a részletekbe menő egyeztetés az adóhatóság képviselőivel, hiszen még akkor is, ha nagyon megalapozott kérelemről van szó, rengeteg kérdés merül fel az eljárás során. Az, hogy most már egy szakértői csapat dolgozik az adóhatóság keretein belül, akikkel könnyen lehet tisztázni a kérdéseket, komoly segítséget jelent az adózóknak. A tapasztalatok szerint az esetek túlnyomó többségében pozitív határozat születik.

A TEMO feladatai közé tartozik a NAV ellenőrzési területeinek szakmai támogatása transzferár kérdésekben. Megkeresi az illetékes adóhatóságot, szakmai iránymutatásokat és módszertanokat dolgoz ki és javaslatot tesz. Ezek mellett a TEMO tájékoztatja az adózókat is, és a transzferárazással kapcsolatos kérdésekre is válaszol.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>