Komoly adócsökkentés jöhet a briteknél!

Theresa May az Egyesült Királyság miniszterelnöke nemrégiben bejelentette: országa csökkenteni szeretné a társasági adókulcsot. Így kívánják felvenni a versenyt a hasonló lépéseket fontolgató Egyesült Államokkal. A feltámadó versengésnek azonban nem mindenki örül.

Az amerikai elnökválasztási kampányban Donald Trump azt ígérte, hogy az USA jelentős mértékben 15 százalékra csökkenti a társasági adókulcsát annak érdekében, hogy hazacsábítsa a jelenleg még külföldön adózó amerikai multinacionális vállalkozásokat. Mivel Donald Trumpot azóta megválasztották az USA elnökének, egy ilyen lépésnek a valószínűsége jelentős mértékben megnőtt. Ami azt illeti, az USA-nak lenne mit tennie ezen a téren, hiszen a 38,9 százalékos társasági adókulcs a harmadik legmagasabb a világon. Ha Trump úgy dönt, hogy az új társasági adókulcs 15 százalék lesz, az Egyesült Királyságnak ez alá kéne „belőnie” a saját adókulcsát ahhoz, hogy az ország megőrizze vonzerejét a multinacionális vállalkozások körében.

Bár a 20 legfejlettebb gazdaságú ország közül már most is a britek adókulcsa a legalacsonyabb, a további csökkentésnek nem mindenki örül. A PwC adótanácsadó cég felmérése szerint a brit vállalkozások háromnegyede nem örülne egy ilyen lépésnek, mert az rombolná az üzleti bizalmat, miközben nem ösztönözné a külföldi tőkebefektetéseket sem. A vállalkozások szerint sokkal hasznosabb lenne, ha a brit kormány az innovációt ösztönző új adórendszerrel állna elő adócsökkentés helyett.

Sokan úgy látják az adócsökkentés ígérete pusztán figyelemelterelés Nagy Britannia uniós kilépéséről. A brit cégeket ugyanis jelen pillanatban jobban aggasztja gyenge termelékenységük, a náluk dolgozó külföldi vendégmunkások további sorsa, vagy az EU piacok elvesztése, mint az adóterhelésük. Vannak azonban más vélemények is. Egyes szakértők például a társasági adó teljes megszüntetése mellett kardoskodnak. A legfőbb érvük szerint társasági adókból nem sok bevétele van az országok költségvetésének, ám mivel a cégek szeretnék a közteher egy részét megspórolni, temérdek pénzből, könyvelők és jogászok hadának munkát adva átláthatatlan és drágán működő vállalati struktúrákat hoznak létre. Az OECD adatai szerint a társasági adó mindössze 2,8 százalékkal járul hozzá egy-egy ország GDP-jéhez, ám az USA-ban és Nagy Britanniában ez még alacsonyabb: mindössze 2,6 illetve 2,45 százalék.

A társasági adócsökkentés területén feltámadó versengésnek Észak-Írország sem örül. Ott nemrégiben döntöttek úgy, hogy a befektetések ösztönzése érdekében 2018-tól 12,5 százalékra mérséklik a társasági adókulcsot. Felmerül a kérdés: ha az Egyesült Királyságban ez 15 százalék lesz, ugyan ki fog befektetni Észak-Írországban? Az írek ezért most azon gondolkoznak, hogyha a britek meglépik az adócsökkentést, ők három évig mentesítik majd a náluk befektető cégeket a társasági adó megfizetése alól.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>