Kinek érdemes külföldi bankszámlát nyitni és hogyan?

Először is nem mindegy, hogy valaki külföldi vagy offshore bankszámlát akar nyitni. Ugyanilyen fontos, hogy magánszemély vagy cég részére kell a bankszámla?

A külföldi bankszámla egyszerűen olyan bankszámla, amelyet más országban nyitnak meg, mint a bankszámla tulajdonos hazája vagy lakhelye. Az offshore bankszámla is mindenképpen külföldi bankszámla, azonban általánosságban ezek további adó és biztonsági előnyöket is biztosítanak. A külföldi vagy offshore bankszámlák megnyitásának természetesen a tulajdonos egyéni indokaitól függően rengeteg oka lehet, azonban ezek a leggyakoribbak:

Biztonság

Mindenki szeretné biztonságban tudni a vagyonát. Vannak olyan országok, ahol az állampolgárok vagyona egyszerűen nincs biztonságban, elveheti az állam vagy akár bűnözők is fenyegethetik a polgárok megtakarításait. Érdemes a ciprusi gazdasági összeomlásra gondolni, amikor az állam bizonyos összeghatár felett elkobozta a nemzeti bankszámlákon található pénzt. Ez az eset jól mutatja, hogy még a legfejlettebb országokban sincs mindig biztonságban a vagyon.

Külföldi üzletmenet

Gyakran gyorsabb és egyszerűbb külföldi vagy offshore bankszámláról intézni külföldi pénzügyeket. Ennek segítségével gyorsabbak is lehetnek a pénzügyi tranzakciók. Bizonyos üzletek során egyszerűen kötelező a külföldi bankszámla. A külföldre költözök is szinte mindig külföldi bankszámlára kapnak fizetést. Az expatek pénzügyeinek intézésére mára külön iparág alakult ki, hiszen nem mindegy hogyan és milyen költségek kifizetésével férnek hozzá fizetésükhöz, megtakarításaikhoz. Ráadásul a külföldön dolgozók haza vagy szeretetteiknek utalt pénze egyre fontosabb gazdasági és politikai kérdés is több országban. A külföldön folytatott üzleti tevékenységek egyértelmű előnye, hogy szinte biztosan lehet adóelőnyöket elérni. Ezek megvalósításában legtöbbször offshore bankszámla is szerepet kap.

Adóelőnyök

Számottevő adóelőnyöket nemcsak offshore bankszámlával, hanem egyszerűen más országokban nyitott bankszámlával is el lehet érni. Málta, Svájc, Liechtenstein és más országokban nyitott bankszámlák segítségével is lehet eredményesen adót tervezni. A magas adózású országok egyre szigorodó megfelelési szabályai miatt népszerűek az olyan távol-keleti banki központok is, mint Hongkong és Szingapúr. Az offshore bankszámlák előnye a nagyon alacsony adó vagy a teljes adómentesség, valamint az elérhető diszkréció magas foka.

Diszkréció

A pénzügyi magánélet lényege, hogy minél kevesebben rendelkezzenek információval a bankszámlák tulajdonosainak vagyonáról. Nemcsak a túl kíváncsi hivatalokra kell ilyenkor gondolni, hanem tolakodó rokonok, újságírók, üzleti ellenfelek is indokolhatják a diszkréció legmagasabb fokát.

Hogyan kell külföldi vagy offshore bankszámlát nyitni?

A bankszámlanyitás gyakorlati tapasztalatai azt mutatják, hogy minél előnyösebbek egy bank szolgáltatásai, annál nehezebb ott bankszámlát nyitni. A kifejezetten vagyonos ügyfelek kiszolgálására szakosodott bankok nem is fogadnak ismeretlen ügyfeleket, csak ajánlás útján. Az új banki azonosítási, átvilágítási és megfelelési szabályok pedig szinte leküzdhetetlen akadályt jelentenek az önállóan cselekvő ügyfelek számára. Külföldi bankszámlanyitáshoz mindenképpen érdemes szakértői segítséget igénybe venni. A cégalapítással, nemzetközi üzleti és adózási megoldásokkal foglalkozó cégek kialakult banki kapcsolatrendszerrel rendelkeznek. Az ügyfelek személyes körülményeinek és lehetőségeinek ismeretében tudnak megfelelő pénzintézetet ajánlani. Az sem mindegy, hogy ezek a tanácsadó cégek szinte minden esetben ajánlóként működhetnek közre, ezért lényegesen, akár hónapokkal is meggyorsítva az esetleg körülményes bankszámlanyitási eljárást.

Külföldi bankszámlanyitásról további információk itt találhatók.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>