Kiket érint a globális adóügyi információcsere?

A globális adóügyi információcsere lényege az, hogy a pénzintézetek információkat küldenek a külföldi bankszámlák tulajdonosairól a tartózkodási helyükön működő adóhivatalnak. A jelenlegi információk alapján a globális megoldás a korábbi amerikai FATCA sikerén alapul. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden külföldi bankszámla tulajdonosáról adatokat küldenek, akár kéretlenül is az adóhivataloknak.

Kiket keresnek az adóhivatalok az AEoI, azaz automatikus bankszámlainformáció-csere szabvány működése során?

Adócsalókat keresnek, tulajdonképpen ez az információcsere lényege, le akarják leleplezni az offshore számlákon nyugvó pénzeket, illetve megakadályozni, hogy adózatlan vagy tulajdonképpen bármilyen pénz offshore kerüljön.

1. El szeretnék kapni az olyan adókerülőket, akik külföldön rejtegetik jövedelmüket vagy adózatlan pénzügyi eszközeiket.
2. Nemcsak magánszemélyek számláiról fognak jelenteni, hanem jogi személyekről is. A pénzintézeteket kötelezik arra, hogy átlássanak a fedőcégeken, trust-okon, még azokon is, amelyek minden adót megfizetnek, de elrejtik a valódi tevékenységet.
3. Az információcsere nemcsak bankokra vonatkozik, hanem egyéb pénzintézeti tevékenységet végző vállalkozásokra is, mint például brókerek, kollektív befektetési eszközök és bizonyos biztosítók.

Milyen bankszámlákról kell jelenteni?

1. Előző bankszámlákról. Kérdés nélkül küldeni kell az információt, ha kérik az ügyfél régebbi bankszámláiról. Ilyen esetben a minimális értékhatár, ami egymillió dollár, tehát ennél nagyobb forgalmú számlák  tulajdonosai számíthatnak arra, hogy nemsokára az adóhivatal is biztosan tudni fog korábbi, külföldi bankszámlájukról.
2. Új magánbankszámlák
Értékhatár nélkül, mindenről megy az adóinformáció a pénzintézettől.
3. Korábbi (offshore) céges bankszámla. Ilyenkor elvileg 250,000 amerikai dolláros összeghatárig nincs jelentés, csak kérésre.
4. Új céges bankszámla, összeghatár nélkül jelentésköteles.

Cégek esetében ráadásul a banknak kell azt is eldöntenie, hogy a cég maga adóköteles-e, nemcsak a cég mögött álló emberek vagy maga a bankszámla tulajdonosa.

Az OECD szabvány alapján az első körben az információcserét már 2017-től bevezető országok 2016. január elsejétől kezdik gyűjteni az ehhez szükséges adatokat.

Közben Izrael is elfogadta az OECD szabványokat és aláírták a Kölcsönös Adóügyi Közigazgatási Segítségnyújtás szabványt. Azaz Izrael is kiad bármilyen pénzügyi adatot, ha kérik.

Mi történik az automatikus adóinformáció-csere  bevezetéséig tartó átmeneti időszakban?

A különféle pénzintézetek és bankok felkészülnek az ügyfeleik adatainak teljesen automatikus elküldésére:
1. A nemzeti kormányok megteremtik a bankszámla adatok kiadásához szükséges jogi kereteket.
2. Kiépítik a szükséges adminisztratív és IT infrastruktúrát.
3. Megteremtik az adatvédelem és biztonságos adatkezelés feltételeit.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>