Kik a legnagyobb adóelkerülők az Egyesült Államokban?

A howmuch.net internetes oldal összeszedte, melyek a legnagyobb adóelkerülő cégek az Egyesült Államokban. A rangsort azok alapján állították össze, hogy melyik vállalkozás mekkora vagyont tart offshore paradicsomokban.

Az USA-ban közel 40 százalékos társasági adót vetnek ki a vállalkozásokra. Csakhogy az amerikai gazdaság gerincét jelentő multinacionális vállalkozások adózáskor teljesen más szabályok szerint játszanak, mint a mezei adófizetők. Ők adózás tekintetében is globálisan gondolkodnak és high tech számviteli és adótervezési eszközöket bevetve, offshore paradicsomok közbeiktatásával csökkentik adóalapjukat.

A howmuch.net számításai szerint a Fortune 500-as listáján szereplő legnagyobb amerikai cégek 2100 milliárd dollárt tartanak offshore paradicsomokban csak azért, hogy ne kelljen adót fizetniük. Ez a magatartás évente 90 milliárd dollárral rövidíti meg az Egyesült Államok központi költségvetését. A legnépszerűbb adóelkerülési célpontoknak Bermuda és a Kajmán-szigetek számítanak, ahol az amerikai világcégek 60 százalékának van legalább egy anya- vagy leányvállalata.

Az adóelkerülők listáját az Apple vezeti. A cégnek 181 milliárd dollárja parkol adóparadicsomokban, ami után 60 milliárd dollárt kéne befizetniük a szövetségi költségvetésbe. Ez akkora összeg, hogy fedezni lehetne belőle az USA oktatási, képzési és foglakoztatási célokra fordított éves kiadásainak durván kétharmadát. A második helyezett a General Electric 119 milliárd dolláros offshore vagyonnal, amivel 34,5 milliárd dollár adótartozást úszott meg. A dobogó harmadik fokán a Microsoft áll 108 milliárd dolláros “kintlévőséggel” és 34,5 milliárd dolláros “tartozással”. A listán rajtuk kívül olyan világszerte ismert cégek is szerepelnek, mint a Coca-Cola, az IBM, a Google, az ExxonMobil vagy a Citibank.

Az adóelkerülés azért okoz komoly fejtörést az USA-nak, mert az ország költségvetése komoly hiánnyal küzd, nagyjából évente 500 milliárd dollárral többet költenek, mint amennyi bevételük van. Ezt a hiányt pedig valamiből fedezni kell. Vagy hitelt kell felvenniük, vagy csökkentik kiadásaikat, esetleg tovább növelik az adókat. Mindhárom lépés az otthon adózó cégeken és magánszemélyek terheit növeli.

Csakhogy ezek a terhek már ma is rendkívül komolyak. A szövetségi költségvetés bevételeinek 47 százaléka a belföldi magánszemélyek és vállalkozások által fizetett jövedelemadóból, 33 százaléka az ugyancsak “onshore” forrásokból érkező különféle járulékokból származik, miközben a jól menő világcégek által is fizetett társasági adóból mindössze 11 százalék származik. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok kormánya az elmúlt években egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz a jelenség visszaszorítására.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>