Keveseket érdekelt a legújabb adóamnesztia

Június végéig lehetett adókedvezménnyel hazahozni a külföldön tartott jövedelmeket a legutóbbi adóamnesztia keretében. A mostani adóamnesztia iránt jóval visszafogottabb az érdeklődés, mint a stabilitási megtakarítási számla (smsz) esetében volt.

A legújabb adóamnesztia-szabályok 2017. január 1-jén léptek életbe, és kétféle lehetőséget kínáltak a külföldön szerzett jövedelmek tisztára mosására: az utólagos adófizetést és a részesedés kedvezményes megszerzését, amelyekkel június 30-ig lehetett élni. Az utólagos adófizetéssel a magánszemélyek 2016. június 30-ig megszerzett, le nem adózott jövedelmeiket legalizálhatták kedvezményes, 10 százalékos szja valamint önellenőrzési pótlék megfizetése fejében. Ehhez a pénzeknek június 30-ig az adóhatóság által erre a célra kijelölt banknál megnyitott bankszámlára kellett kerülnie, amiből a hitelintézet vonja le az szja-t és a pótlékot, és állít ki egy igazolást arról, hogy a magánszemély – akiről nem továbbít adatokat az adóhatóságnak, bár saját maga tárol – teljesítette adókötelezettségét. 

A külföldi részesedés kedvezményes megszerzése történhetett ingyenesen és vételár ellenében is, előbbi esetben a részesedésszerzést be kellett jelenteni az adóhatósághoz. Feltétel volt, hogy a megszerzett tagi részesedés elérje a 10 százalékot, és amennyiben az átruházás nem ingyenes, a vételárat legkésőbb 2017. június végéig kiegyenlítsék, vagy ha ingyenesen történt a szerzés, akkor azt a NAV-hoz (!!!) bejelentsék. Az új adóamnesztiában hét bank működhet közre: az OTP, az MKB, az Erste, a Raiffeisen, az FHB, az UniCredit és a Gránit Bank.

A hitelintézetek szerint gyér érdeklődés volt tapasztalható az adóamnesztia iránt. Habár a határidő közeledtével megnövekedett az igények száma, a jelenlegi konstrukciók iránt jóval kisebb érdeklődés mutatkozott, mint a korábbi smsz konstrukciónál. Egyértelműen látszik, hogy a két lehetőség közül melyik volt a népszerűbb lehetőség. Tapasztalataik szerint az ügyfelek és képviselőik gyakran pontatlan ismeretekkel rendelkeztek a jogszabályi háttérről és az igénybevétel lehetőségeiről, a konstrukció megvalósítása egyeztetéseket igényelt.

Összpiaci szinten elhanyagolható mennyiségű pénz érkezhetett haza június végéig. A repatriálásnak vélhetően főként az adott lökést, hogy a jövedelmüket eddig külföldre vivőknek fel kell készülniük a banki adatok automatikus információcseréjére, mert a NAV hamarosan hozzáfér majd a magyar adózók külföldi számlaadataihoz a legtöbb nagy pénzügyi központ esetében, miután közel 100 országgal együtt Magyarország is csatlakozott az OECD adóegyezményéhez. Ugyanitt fontos kiemelni, hogy az offshore cégekre mindezek ellenére az idei évtől Magyarországon könnyítették az adószabályokat.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>