Jól fizet Magyarországnak az adóelkerülés

Évente 30-50 milliárd forint plusz bevételre tesz szert Magyarország azzal, hogy kedvező adózással segíti a multinacionális cégek adóoptimalizálási törekvéseit – állapította meg az ENSZ egyik háttérintézménye. A magyar kormány lobbizik is azért, hogy adóügyekben megmaradhasson az ország önállósága.

Az Egyesült Államok, Kína és Japán, valamint a szegény afrikai országok a legnagyobb vesztesei a világcégek adóelkerülési manővereinek, Magyarország viszont profitál ebből – áll az UNU-Wider elemzésében. Az ENSZ kutatóintézetének tanulmánya szerint az USA évi 189, Kína 67, Japán pedig 47 milliárd dollárt veszít azon, hogy nagy cégeik rendre nem ott adóznak, ahol bevételük keletkezik. A jelenség miatt sokkal rosszabbul járnak egyes afrikai országok, mert GDP-jük és adóbevételeik arányában sokkal többet vesztenek az adóelkerülés miatt, mint a náluk fejlettebb államok. Az ENSZ-tanulmány úgy számol, hogy évente úgy 500 milliárd dollárt vesz ki a világ országainak költségvetéséből a vállalkozások ügyeskedése miatt.

Abból, amit egyes országok elbuknak, más országok profitálnak – hívja fel a figyelmet az az UNU-Wider elemzése. A cégeket alacsony adókulccsal magukhoz édesgető országok közé tartozik Magyarország is, amely évi 120-180 millió dollárt (30-50 milliárd forintot) keres ilyen módon. Ráadásul a magyar kormánynak nem kell aggódnia amiatt sem, hogy az itt termelődő profitot a multinacionális cégek kimenekítik az országból, így az adóelkerülésen tulajdonképpen duplán nyer.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a jelenlegi állapot fennmaradhasson. Bár az ország átveszi és alkalmazza az EU és az OECD adóelkerülés elleni intézkedéseit, Budapesten hallani sem akarnak például az egységes uniós adópolitikáról. A kabinet szerint egy ilyen lépés Magyarország szuverenitását veszélyeztetné, ezért élénken lobbiznak is az adóverseny mérséklését célzó törekvések ellen.

Az adóelkerülés önmagában véve nem illegális tevékenység. A nagy világcégek nem adócsalók, hiszen fizetnek közterheket, ám arra nagyon odafigyelnek, hogy mindezt olyan országban tegyék, ahol a lehető legalacsonyabbak az adókulcsok, vagy ahol a lehető legnagyobb kedvezményt kapják. Elsősorban az amerikai és az európai cégek élnek ezzel a lehetőséggel, közülük is különösképpen a technológiai cégek. Utóbbiak a fejlesztéseik tulajdonjogát apportként használva másoknál jóval könnyebben tudják eltüntetni a nyereségüket.

Nem kis összegekről van szó. A Howmuch.net oldalon gyűjtött adatok szerint például az iPhone telefonokat gyártó amerikai Apple 181 milliárd dollárt tart adóparadicsomnak számító országokban, miközben adót csak 59 milliárd dollár után fizet. Az ugyancsak amerikai GE 119 milliárd dollárt, a Microsoft pedig 108 milliárd dollárt tüntet el ugyanilyen módon, miközben adófizetési kötelezettségüket csak 34,5 milliárd dolláros eredmény után teljesítik.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>