Jöhet a kriptopénzmosás elleni törvény

A G20-as országok legutóbbi csúcstalálkozóján a kriptopénzek szabályozása is terítékre került. Az információk szerint a tagok a FATF (Pénzügyi Műveleti Munkacsoportot) segítségével 2018 októberig kidolgozzák kriptopénzekre vonatkozó pénzmosás elleni szabályokat, ami a tervek szerint globális szinten veszi fel a harcot a csalásokkal.

A kriptopénzek már számos ország számos jogalkotójának okoztak fejfájást. Mivel nincs mögötte fedezet, ezért a szabályozás igen nehézkes, és ez a jelenlegi szabályozatlan környezet a pénzmosás és az egyéb csalások melegágya. Sokak szerint a kripto-üzlet a terrorizmus finanszírozását is segíti, ezért jelentős biztonsági kockázatot is jelent. Nem véletlen tehát, hogy a világ legerősebb és legnagyobb gazdasággal rendelkező országait tömörítő G20 is napirendre vette.

Az lenne a cél, hogy a jelenlegi pénzmosás elleni szabályokat a kriptopénzekre is lehessen alkalmazni. Ennek felderítésére a nemzetközi Pénzügyi Műveleti Munkacsoportot (FATF – Financial Action Task Force), kérték fel. A FATF egy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen létrejött kormányközi testületet. Feladatuk az, hogy három hónapon belül tisztázzák, hogy a jelenlegi szabványokat hogyan lehetne a kriptopénzekre alkalmazni. Az innovatív technológiák, a kripto eszközöket is beleértve jelentős előnyökkel szolgálhatnak a pénzügyi rendszer és a világgazdaság számára. A már korábban említett szabályozatlan jogi környezet miatt azonban a felhasználók és a befektetők védelme csorbát szenvedhet.

A hivatalos G20 állásfoglalás így hangzik: „A kripto eszközök nem rendelkeznek a nemzeti valuták tulajdonságaival és bár jelenleg nem jelentenek veszélyt a globális stabilitásra, minden eshetőségre készen kell állnunk. Üdvözöljük a tagszervezeteink által készített helyzetértékelést és számítunk rá, hogy a jövőben is több oldalról vizsgálják majd a kripto eszközök lehetséges veszélyeit. Márciusi döntéseinkkel összhangban ismételten felkérjük a pénzügyi munkacsoportunkat (FATF), hogy 2018 októberében mutassa be, hogy az általa létrehozott standardok miként alkalmazhatóak erre az eszközcsoportra.”

A márciusi G20-csúcson a tagok már kérték, hogy a FATF fektessen le egy pénzmosás elleni szabványt. Júniusban érkezett a hír, mi szerint a FATF kötelezően alkalmazandó kriptopénzmosás elleni szabályokat dolgozott ki a kriptotőzsdéknek miután az ügynökség egy februári jelentésben kifejezte elkötelezettségét a kriptopénzmosás elleni szabályok kialakítására.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>