Itt tart Svájc automatikus információcsere programja

Egy hónappal ezelőtt a Svájci Szövetségi Adóhivatal (SFTA) közzétette várva várt rendelettervezetét arról, hogy a pénzügyi szolgáltatóknak miként kellene a gyakorlatban alkalmazniuk az automatikus pénzügyi információcseréről szóló rendelkezéseket. A szabályok (vagyis az adatgyűjtés) 2017 január 1-én lépnek hatályba, az információcsere azonban csak 2018-ban indulhat meg.

Svájc eddig 10 információcsere egyezményt hozott tető alá: az Európai Unió 28 tagállamával, Ausztráliával, Kanadával, a Guernsey és a Man szigetekkel, Izlanddal, Japánnal, a Jersey szigetekkel, Norvégiával és Dél-Koreával. Bár az alpesi ország adatcsere szabályai a nemzetközi előírásoknak megfelelőek, azért ott ahol lehetőség volt rá, Svájc speciális rendelkezéseket alkalmazott. vegyük sorra, melyek is ezek!

Svájc deklarálta például, hogy az automatikus információcsere előírásait a fenti partnerállamokkal és a szabályok bevezetése iránt elkötelezett úgynevezett „résztvevő országokkal” szemben egyaránt alkalmazni kívánja. Azt azonban, hogy pontosan mit értenek az utóbbi kategórián, nem lehet egyértelműen levezetni.

A rendelettervezet felsorolja, mely intézményeknek nem vonatkozik a pénzügyi adatszolgáltatási kötelezettség. Ezek: kormányok és kormányzati szervek, nyugdíjintézetek, társasházak, svájci kollektív befektetési formák. Három további kivétel is akad: a központi letétkezelők, a közös tulajdonban álló egyesületek valamint a vagyonkezelési és befektetési szolgáltatásokat kínáló jogi személyiséggel rendelkező társaságok. Kérdéses, vajon ezek a kivételek végül megfelelnek-e majd a nemzetközi szabályoknak?

Jóllehet az elvárásokban nem szerepel, ám Svájc elvárja, hogy a pénzügyi intézmények 2017. december 31-ig regisztráljanak a szövetségi adóhatóságnál. ha valaki ezt elmulasztja, az akár 250 ezer svájci frankos bírságot is fizethet. Ha valami miatt a regisztrált pénzügyi intézmény státusza megváltozik és már nem kötelezhető pénzügyi információcserére, akkor év közben kijelentkezhet a rendszerből. Ha valaki nem tudja eldönteni, vonatkozik-e rá a szabály, a svájci adóhatóságtól kérhet állásfoglalást. A szövetségi adóhatóság természetesen ellenőrizni fogja, hogy a pénzügyi intézmények eleget tesznek-e adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A pénzintézetek január 31-ig kötelesek ügyfeleiket tájékoztatni arról, hogy az előző évben milyen adatokat szolgáltattak a nemzetközi információcsere keretei között és naprakész módon arról is, mely országokkal van Svájcnak adatcsere egyezménye. Ha valami nem stimmel, az érintett kérheti az adatok módosítását.

A svájci rendelkezések mindenkit érintenek, akiknek az alpesi országban adófizetési kötelezettségük keletkezik és rendelkeznek külföldön is befektetésekkel. Persze előfordulhat, hogy ezekről a befektetésekről a svájci hatóságok nem tudnak. Az esetleges problémákat a befektetők úgy kerülhetik el, hogy idén december 31-ig az egyes kantonok adóhatóságainál önkéntesen számot adnak be nem jelentett külföldi vagyonukról.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>