Immateriális javak kedvezményes adózása Hollandiában

Hollandia jelentős adókedvezményeket ad a szellemi tulajdonhoz (szabadalmak, jogdíjak, szoftverek, stb) kapcsolódó üzleti tevékenységek során. 2010-ben a holland kormány a szellemi tulajdonból eredő jövedelmek adóját tíz százalékról  öt százalékra csökkentette. A nemzetközi gyakorlathoz (IP Box, Patent Box) képest a holland kedvező adózású rendszer neve „Innovation Box”.

A szellemi tulajdonhoz kapcsolódó offshore vagy alacsony adózású lehetőségeket bemutató sorozatunk korábbi cikkei:

Offshore szerzői jogok, szabadalmak és szellemi tulajdon
Szellemi tulajdon adózása Máltán
Szellemi tulajdon adózása Cipruson
Luxemburgi jogdíjak és szellemi tulajdon kedvezményes adózása

A holland Innovation Box rendszer lényege, hogy öt százalékos adókulccsal adóznak azok a szellemi tulajdonból származó jövedelmek, amelyek meghaladják a leírható kiadásokat (K+F költségek, egyéb terhek, amortizáció, stb). Ez óriási engedménynek számít, hiszen az általános holland társasági adó 25% és a korábbi Patent Box rendszerben a kedvezményes adó is elérte a tíz százalékot.

Az adókedvezmény igénybe vételére alkalmasak a szellemi tulajdonból eredő bevételek , beleértve az eladott termékekből keletkező nyereséget, a jogdíjakat és a tőkenyereséget is.
Az alacsony adózást jelentősen megkönnyítette, hogy eltörölték a mennyiségi korlátot. 2010 előtt ugyanis a csökkentett adót csak a kutatásba befektetett összeg négyszeresének erejéig lehetett igénybe venni. Az Innovation Box program keretében azonban nincs felső határa az adótervezésbe bevont összegeknek.

A csökkentett kulcsú adózást igénybe vehetik olyan cégek, amelyek tulajdonosai az immateriális javaknak. Másik lehetőség a holland külgazdasági minisztérium által kiadott R&D bizonyítvány. Ezt olyan különleges esetekben lehet igényelni, mint szoftvrekhez kapcsolódó szellemi javak, de kereskedelmi titkokra is vonatkozhat. Szabadalom esetén a szabadalomnak legalább harminc százalékban részesednie kell a várható jövedelemből. Más, szellemi tulajdonhoz kapcsolódó jövedelemtermelő eszközökkel együtt (mint például a marketing know-how) azonban nem részesedhetnek hetven százaléknál többel a teljes bevételből. Marketinghez és brandhez kapcsolódó javakra nem alkalmazható a holland adókedvezény. Mivel az öt százalékos társasági adó csak az előírásoknak megfelelő tevékenységekre vonatkozik, ezért az összes többi jövedelemre már a kedvezményen kívüli, rendes holland adókulcsok vonatkoznak.

Nem véletlen, hogy sok külföldi cég, különösen a multinacionális vállalatok is előszeretettel alkalmazzák a holland Innovation Box biztosította adózási előnyöket. Különösen azért, mert a rendszerbe bevonhatók külföldi kutatási és fejlesztési tevékenységek is, ezért könnyebb az ilyen feladatok kiszervezésével nemcsak kedvezőbb árat, de adókedvezményeket is elérni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>